19 nap van karácsonyig

A 19. angyali üzenet,


mely így szól: „Koncentráld elmédet a magad és a többiek megsegítésére, hogy békességben éljetek.” Néha göröngyös, nehéz út vezet oda, de megéri. Végig kell járni!

Angliában

Zsolt és Éva egy hatalmas, kényelmes franciaágyon fekszenek a szuper-modern TV-jük előtt. A hangot levették, és a képeket sem nagyon nézik, inkább csak beszélgetnek.

Végre úgy érzik, hogy boldogok és elégedettek. Nem éhesek, nem fáznak, és a kezük meg a lábuk sem fáj. Az ember azt hinné, hogy ez nem nagy dolog. Nekik igen.

Nem volt ez mindig így.

Zsolt hat, Éva négy éve él Angliában. Mindketten nagy reményekkel, diplomával, angoltudással érkeztek. A közvetítő annakidején szállást, ellátást, jó fizetést ígért, természetesen a kemény munka mellett. Évának kicsit könnyebb volt, mert ő már Zsolt albérletébe érkezett. De Zsolt …, úgy emlékszik vissza az első pár évre, hogy élete legkeményebb, legborzalmasabb időszaka volt.

Valóban, ahogy ígérték volt munka és volt szállás. De milyen szállás? Egy nagy szobában volt négy ágy. Egy ágyat ketten kaptak, az egyik nappal, a másik éjszaka használta, ahogy a gyárban is váltották egymást. Erre a nyolc emberre volt egy WC és egy fürdőszoba. Zsolt nem ehhez szokott és egyre nehezebben viselte. A gyárban megismerkedett számtalan magyarral. Ferivel különösen sokat beszélgetett. Kis reményt adott Zsoltnak, hogy Feri is így kezdte, de most már egy egész házat bérel, saját szobája és saját fürdőszobája van, a többi szobát pedig kiadja. Felajánlotta Zsoltnak, hogy pár fonttért átadja neki a mosókonyhát (az még üres), és használhatja az ő konyháját és a fürdőszobáját. Az ötlet jónak tűnt, annál is inkább, mert közelebb volt a gyárhoz.

Átköltözött. Volt saját ágya és a WC-n is kettőjüknek kellett osztozkodni, de azért ez sem volt álmai netovábbja. A helyiségen nem volt ablak, nem volt szellőztető. Ráadásul ott mosott, centrizett a ház valamennyi lakója.  Szóval a szoba – vagyis az a kis lyuk – párás, büdös, sötét és zajos volt.

Ám, mint említettem sok magyarral megismerkedett. Egy másik dolgozó, felajánlotta a garázsát, mondván, hogy az úgy is mindig üres, mert az autója nem fér be. Ráadásul ingyen! Műszak után már szedte is össze motyóját – egy bőröndbe befért minden – és költözött. Volt egy kis megtakarított pénze, azon vett egy összecsukható ágyat és ágyneműt.

Teltek múltak a napok és jött a tél. Egyre hidegebbek lettek az éjszakák, a hajnalok már szinte elviselhetetlenek voltak, hisz fűtés nem volt, a garázsajtó meg nem jól zárt. Vállalt mindenféle egyéb munkát, több műszakot, hogy minél kevesebbet legyen otthon és persze minél több pénze maradjon, hogy a következő telet már a saját, meleg szobájában tölthesse. Rengeteget dolgozott, pedig átkozottul nehéz volt a munka.

Zsolt jól megtermett ember volt nagy kezekkel. Így a szalagnál végzett munka – ha lehet ilyet mondani – neki még nehezebb volt, alig tudott benyúlni a kisebb hézagokba. Enni és WC-re elmenni sem volt egyszerű dolog. Sokan csak azért mentek el WC-re, hogy egy pillanatra leülhessenek. Csak hát ilyenkor szólni kellett a jobb és baloldalon álló munkatársnak, hogy vegyék át a helyét. Ezzel nem volt szabad visszaélni, hisz mindenki tudta, hogyha hiánytalanul mindenki a szalagnál áll, úgy is nehéz, ha egy-két emberrel kevesebb áll ott, az már szinte katasztrófa.

Sok dolgozó nem is bírta pár napnál tovább. Ám Zsolt kitartott. Az üzemvezető látta, hogy Zsolt ügyes, szorgalmas és kitűnően beszél angolul, ezért csoportvezetőt csináltak belőle. Ez nem csak azért volt jó, mert könnyebb munka volt, hanem azért is, mert több fizetést kapott. Most már bátran gondolkodhatott abban, hogy saját albérlet után nézzen, és hogy kicsalja a barátnőjét.

Ha már a hideg telet nagy nehezen átvészelte, a tavaszra és nyárra nem volt érdemes váltani, maradt a garázsban, és gyűjtötte a pénzt. Tudott venni egy elég jó, használt autót és hazalátogatott. Ősszel pedig keresett egy jó albérletet. Kétszobás apartman! Csúcs, az eddigiekhez képest.

A téltől már nem kellett félnie és hamarosan kiköltözik a barátnője is, ráadásul ismét fizetésemelést kapott. Most érezte először, hogy jól döntött, amikor – bár nehéz szívvel – otthagyta a barátokat, az otthonát, a családját, a hazáját, mindenét. Ám még mindig úgy gondol vissza, ha csak egy kicsit könnyebb lett volna otthon, ha csak egy kicsit jobban megbecsülték volna a munkáját, a szorgalmát, ha nem az számított volna az előre haladásban, hogy ő ki fia, ki borja … . De hát közel negyven évesen mire várjon? Mikor lett volna saját háza, vagy csak akár egy saját kis lakása? Kölcsönt felvenni 20-30 évre? És ha elveszti a munkáját és nem tudja a részleteket fizetni?

Új korszak kezdődött Zsolt életében.  Megérkezett Éva. Most talán mindenki azt gondolná, hogy nagyon boldogok voltak. De sajnos nem. Pár nap nézelődés és örömködés után, ő is beállt a szalag mellé dolgozni, és mindennap sírva ment haza. Egymást vigasztalták, bíztatták, hol az egyik, hol a másik adott egy kis erőt a kitartáshoz és továbblépéshez. Szerencsére Éva is kitartó és szorgalmas volt, így hamarosan, jobb fizetéssel, áthelyezték a raktárba, könnyebb munkára.

A két fizetés biztos tudatában, már eljátszottak a saját ház gondolatával. Elmentek a bankba, és úgy látszott, semmi akadálya annak, hogy kölcsönnel, kulcsra kész házat építtessenek.

Csak csodálkoztak, hogy két idegennek, milyen gyorsan adtak kölcsönt, és milyen gyorsan elkészült a teljesen kitakarított, beköltözhető ház. Barátok segítségével berendezték, és beköltöztek.

Zsolt az első ott töltött éjszakán megkérte Éva kezét. A válasz nem volt kétséges, hisz oly régóta szerették egymást, ám a nagy eseményt egy évvel elhalasztották, mert Éva igazi, nagy és emlékezetes esküvőt szeretett volna.

Eljött az esküvő napja, amit természetesem Magyarországon, a régi jó barátokkal és rokonokkal tartottak. Minden olyan volt, ahogy Éva megálmodta. Fehér uszályos csipke ruha, hosszú fátyol, ceremónia és fotózás a tóparton, fantasztikus vacsora és reggelig tartó zene, tánc, buli. Mondanom se kell, az egészet az ifjú pár finanszírozta.

A megspórolt pénzük ugyan elfogyott, de percig sem aggódtak, hisz nem csak hogy mindegyiknek jól fizető állása volt, belefogtak egy saját vállalkozásba is, ami lassan, lassan kezdett beindulni. A terv az volt, hogy Éva felmondja az állását és csak abban fog tevékenykedni.

Közben egyre-másra mentek a magyar rokonok és barátok hozzájuk látogatóba. Némi fáradságot és költséget persze jelentett az ifjú párnak, de mindig mindenkit szívesen, örömmel fogadtak, és mutatták meg a házukat valamint a környék nevezetességeit. Nagyon büszkék voltak, hogy nem kell őket segíteni, sőt … .

Egy alkalommal Warwick-ba vitték a vendégeket. Éva anyja, Adél elképedve nézte a hatalmas várkastélyt.

-Te jó ég! Milyen hatalmas! Ennél tán nincs is szebb!

-Ha csak nem a csókakői?!? – nézett huncutul Éva Zsoltra.

-Most viccelsz? – kérdezte Adél értetlenül – Csókakő? Öt perc alatt belehet járni az egészet, és az már nem is épület, inkább csak egy rakás kő!

-Attól még lehet gyönyörű. Nekünk az egyik legszebb hely. Igaz Kedvesem?

-De mennyire! – válaszolt nevetve Zsolt.

-Csodás, talán az egyik legszebb napot töltöttük ott el, – magyarázta Éva az kétkedő édesanyjának – ott jöttünk rá, hogy mi egymásnak vagyunk teremtve.

Zsolt és Éva boldog és elégedett. Munkájuk, szépen berendezett házuk van, és itt vannak egymásnak. Tudják, hogyha egymásba kapaszkodnak, így együtt, mindenre képesek. Megtanulták, hogy összeölelkezve, társuknak elég teret és levegőt biztosítva, egymásra mindig számíthatnak.  Nem feledik, hogy új életük miatt szüleik egyik szeme sír, a másik nevet, de azt sem, hogy oka volt annak, hogy elengedték őket.

Öt hónap múlva megszületik a kis Adél – mert bár angol állampolgár lesz – nagyanyjáról kapja nevét, hisz ők és gyermekeik mindig magyarok maradnak. És ki tudja … talán egyszer …

Megjegyzések