Sanna Marin facebookjából

 Finn oktatás. 


Szinte szállóigévé vált, „..bezzeg a finn oktatás!” És milyen régóta hangoztatjuk. Néha példaértékűnek tartjuk, persze csak szóban. „Amikor az oktatásba és a szakértelembe fektetünk, Finnországot építjük, ahol minden gyerek és fiatal bármivé válhat.” Milyen jól hangozna ez így: Amikor az oktatásba és a szakértelembe fektetünk, Magyarországot építjük, ahol minden gyerek és fiatal bármivé válhat.

„Sanna Marin a finn miniszterelnök, az SDP az előző parlamenti választások előtt hosszú működés után ígérte, hogy visszatér a becsület az oktatásban. Közzétettük – mondta – a Finnország 2030 programot, amely tartalmazza az SDP következő évek céljait. Ezeket a célokat szisztematikusan hajtottuk előre a kormányban.

Sok döntést hoztunk a finnországi gyermekek és fiatalok életének jobbá tétele érdekében. Visszaállítottuk minden gyermek szubjektív teljes idejű korai oktatását, csökkentettük a csoportméreteket és csökkentettük a korai oktatási díjakat. Folyamatos tanulási reformot hajtottunk végre, és ezzel egyidejűleg növeltük az oktatás finanszírozását az oktatás minden szintjén. Kötelező oktatási reformot és ingyenes középfokú végzettséget hajtottunk végre. Ez az egyenlőség és a történelmi reform fontos cselekedete volt. Befektettünk a kutatásba és termékfejlesztésbe, és parlamenti pénzügyi nézetet teremtettünk a választási időszakokról.

Finnország csak oktatással és szakértelemmel teljesít jól a nemzetközi versenyben. Ezért kell folytatódnia a munkának.

Komoly dolog, hogy az általános iskolánk már nem a világelső, és a tanulási különbségek is megnőttek. Minden gyermeknek és fiatalnak elegendő tudást és készséget kell kapnia ahhoz, hogy megbirkózzon vele. Ez most nem így van.

Ezért beszélünk az oktatásról és a szakértelemről. Ezért fogunk minden héten oktatással és képességekkel kapcsolatos emeléseket végezni a választásig. Az SDP célja egyértelmű: Vissza akarjuk adni a finn oktatást a csúcs országnak.

Amikor az oktatásba és a szakértelembe fektetünk, Finnországot építjük, ahol minden gyerek és fiatal bármivé válhat. Ezért kell, hogy a közelgő parlamenti választásokon a tudásnak és az oktatásnak a top témája legyen, és a jövőbeli kormányprogramba be kell írni, hogy Finnország legyen az oktatás legjobb országa. Az SDP készen áll arra, hogy elkötelezze magát e cél mellett.”

 

Megjegyzések