Ügyességi játék

 Játék az udvaron.

Azt feltételezve, hogy van valami köves, betonos rész. Két csapat áll fel egymással szemben. Ez lehet kuruc és labanc, 48-as magyar és osztrák katona, perzsa és görög, vagy csak egyszerűen fehérek és pirosak.

A „Védd a vezért!” elnevezés több mindent takar. Mert bár koronát raktam a fejére, se kuruc-labanc, se magyar huszár-osztrák katona, se perzsa-görög viszonylatban, nem igazán helytálló a király szóhasználat. A „vezér” szóval akartam e problémát áthidalni. Ha iskolások játsszák, érdemes erre pár szót rááldozni. Ám már 3 évesek is játszhatják, akkor csak simán pirosak és fehérek, no meg a király áll harcban. Azért mondtam a 3 évest, mert igazából tennivaló az egésszel csak annyi, hogy WC papírhengert festeni kell és kislabdával dobni, vagy gurítani. WC papírhenger helyett lehet a báb üres flakon vagy sörös illetve üdítés fémdoboz is.

Most a főszerep ismét a WC papírhengeré. Nagyon jó alapanyag mindenféle barkácsoláshoz. Készítettünk már belőle Mikulást, bástyát, békát, betű- és számforgatót, kisautót, virágtartót, adventinaptárt és még sorolhatnám. 

Most pedig a „Védd a vezért!” nevű ügyességi játékot. Mi is a játék lényege? Fel kell állítani 6-6 bábut egymással szembe, és labdával el kell őket találni, illetve feldönteni. Úgy kell felállítani őket, hogy az első sorban 1, a második sorban 2, a harmadik sorban 3 bábú áll, illetve a harmadik sor közepén áll a vezér. Kettő, vagy négy játékos játszhatja. Ha kettő, akkor egymással szemben egy-egy játékos, ha négy, akkor egymással szemben kettő-kettő játékos áll.

Felváltva dobnak vagy gurítanak. Cél, hogy a másik bábuit eldöntsék. Ha egy bábú eldőlt, az kiesett a játékból. A királyt, illetve vezért, csak akkor szabad célozni, ha már nincs másik célozható katona. Ha mégis előbb eldönti az ellenfél, akkor egy saját katonájával kell kiváltani. 

Az győz, akinek maradt katonája, illetve az ellenfelének az összes elesett.



 

Megjegyzések