Vaktehén

Fogó játék.


Fogócskázni így is, úgy is jó, mindegy fiú vagy leány, kicsi vagy nagy, vagy hogy milyen évszak van. Különböző szabályok szerint lehet, de ez mellékes.  

Mielőtt bemutatnám a VAKTEHENET, ízelítőt adok a mások által összegyűjtött fogócska játékokból:

  • Egyszerű fogócska: egy-két fogó kergeti az áldozatokat, ha valakit elkapnak az lesz a fogó, vagy valami büntetőfeladatot kell teljesítenie.
  • Majomfogó: a fogónak utánoznia kell az üldözött valamennyi mozdulatát (ez a legviccesebb).
  • Terpeszfogó: az üldözött, ha terpeszben áll nem fogható meg. Kiváltás, ha valaki a terpeszén átbújik.
  • Ragadósfogó: akit elfognak fogóvá válik, így párok alakulnak ki. A párok 4 főnél ketté válnak. A játék addig folyik még van szabad ember.
  • Macska - egér fogó: a társaság két kört alkot és megfogják egymás kezét. A külső körben kettő, a belső körben egy lyukat hagynak ki. Kijelölnek két macskát és egy egeret. Az egér akárhol átbújhat, a macskák csak a lyukakon keresztül. A játék addig folyik, amíg meg nem eszik az egeret.
  • Denevér fogó: a társaság kört alkot, és kiválasztanak egy denevért, akinek bekötik a szemét és kettő-három lepkét. Ha a denevér azt mondja „den”, a lepkéknek erre „lep” válasszal kell reagálniuk. A körben állók teljes csendben kell, hogy legyenek.  
  • Árnyékfogó: Ezt a játékot csak napfényes időben lehet játszani. A lényege, hogy a fogónak a kergetett árnyékára kell rálépnie. Ha ez sikerül akkor az elfogott lesz a fogó
  • A róka és a nyúl: Egy játékost kiválasztunk, ő lesz a róka, egy másik a nyúl, a többiek pedig nyúlmenedékek őrei. Az őrök felosztják a területet. A róka megpróbálja elfogni a nyulat, aki veszély esetén egy menedéket nyújtó társa mellé állva megmenekülhet. Ekkor a szerepek felcserélődnek, az eddig nyúlként játszó gyerek menedékőr lesz, a menedéket biztosító tanuló róka, az eddigi róka, pedig nyúllá változik. Ez egy nagyon pörgős játék, ahol a szereplőknek mindig résen kell lenniük, hogy nyomon tudják követni, melyik gyerek éppen milyen szerepben játszik.
  • Lómenekülés: A gyerekek 2 főként lovaspárokat alkotnak. Egy lovaspárt fogónak választunk, akiknek el kell fogniuk egy másik lovaspárt.
  • Segítők: A játékosok közül egy valaki fogó. Akire a fogó az ujjával rákoppint a segítőjévé válik. A segítők csak elfoghatják a többi játékost, fogva tarthatják, de nem koppinthatják le és nem tehetik segítővé. Csak a fogó kaphat el játékost.
  • Menekülj a hegyre: Van egy fogó, mindenkinek, akit el akar fogni, menekülnie kell. Úgy tudnak a játékosok menekülni, ha egy másik társuk hátára ugranak.

És végül, itt a VAKTEHÉN, amit én találtam ki, mégpedig azért, mert vettem magamnak 2 pár titokzoknit. Furcsa nem? Ugye ti is szoktatok néha titokzoknit venni? Ki ne dobjátok a csomagolás részét képező, formáját adó keményt papírt! Ebből lett a VAKTEHÉN „szemüvege”, ami a játék lényege.

Vízszintesen magam elé raktam a fehér kartonlapot, és kb. a felénél húztam halványan egy vízszintes vonalat. Középen, 5 cm távolságra raktam négy pontot és ott készítettem manikűr ollóval egy kis lyukat. A gyufaszál azért van mellette, hogy az arányok, illetve lyuk mérete jobban látható legyen. 

A két szélsőbe kalapgumit fűztem és egy fél fogpiszkáló segítségével rögzítettem. Így szemüveg már kész is. A fogócskához ezt kell felvenni minden játékosnak.

Ebben minimálisan, és csak előre látnak valamicskét. A szabály az egyszerű fogócska szabályával azonos, tehát a fogónak meg kell fogni a többit.

Figyelem!!! Ne köves, salakos helyen fogócskázzanak a gyerekek, mert itt nagyobb az esés esélye! 


Megjegyzések