A Barátság világnapja

 Híres barátok.


Úgy is mondhatnám, a leghíresebb barátokkal emlékezek erre a napra, a Barátság világnapjára, amelyet minden évben július 30-án ünneplünk. Persze híres barátok ma is vannak – pl. színészek, énekesek, sportolok, politikusok – de ezek még nem állták ki az idő próbáját, ezért inkább a múlthoz fordulok.

E napnak, nincs túl nagy múltja. Paraguayban, 1958 júliusában egy baráti társaság találta ki, hogy legyen a barátságnak nemzetközi napja. Negyven évvel később, 1998-ban az ENSZ főtitkára, Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság hivatalos nagykövetévé. Végül 2011-ben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hivatalosan is a barátság világnapjává nyilvánította július 30-át.

Íme nagyjaink, a híres barátok!

  1. BATTHYÁNYI LAJOS ÉS LISZT FERENC: Néhány hét alatt barátság alakult ki közöttük, olyannyira, hogy Pesten Batthyány még táncestélyt is rendezett Liszt tiszteletére, és a következő években minden magyarországi koncertjén részt vett.
  2. JÓKAI MÓR ÉS PETŐFI SÁNDOR: A XIX. századi magyar irodalom két kiemelkedő alakja 1841-ben ismerkedett össze, mivel mindketten a Pápai Református Kollégiumba jártak, 1847-48 fordulóján pedig egy szálláson laktak. Művészi és politikai hitvallásuk is azonos volt.
  3. ARANY JÁNOS  ÉS PETŐFI SÁNDOR barátságát a síron túli barátságként szokták emlegetni. Ha van legendás barátság a magyar irodalom égisze alatt, akkor az övék az volt. „Lelkem Aranyom! Nem veszed tán rossz néven, ha elhagyom az önözést.” – írta Petőfi második levelében Aranynak. Arany válaszát ezek után a „Kedves pajtásom, Sándor!” felkiáltással kezdi, a Toldi estéjét pedig már így küldte el barátjának: „küldöm utolsó munkámat”. Erre a fiatal vehemens költő válaszában azt írta, hogy azt a levelét, amelyben Arany ilyet ír, kibontatlanul küldi vissza.
  4. WIGNER JENŐ ÉS SZILÁRD LEÓ: Wigner Jenő magyar-amerikai fizikus, 19 éves korától a mai Berlini Műszaki Egyetemen tanult, így jutott el a Német Fizikai Társulat szerda esti beszélgetéseire, ahol megismerkedett Szilárd Leóval. Barátságuk egész életüket végig kísérte.
  5. MÓRICZ ZSIGMOND ÉS ADY ENDRE: Móricz iskolás korában figyelt fel Ady műveire, ezt Ady Móricz Hét krajcár című novelláskötetének hasonlóan kedvező bírálatával válaszolta meg. A századforduló két irodalmi óriása rokonlelkeknek tekintették egymást.
  6. MUNKÁCSY MIHÁLY ÉS PAÁL LÁSZLÓ: Paál László 1862-ben Szamossy Elek festő tanítványaként Aradon tartózkodott, és baráti társasága révén találkozott a fiatal Munkácsyval.
  7. WESSELÉNYI MIKLÓS ÉS SZÉCHENYI ISTVÁN: A reformkor politikai életének megkerülhetetlen alakjai Debrecenben, a húszas éveik második felében találkozott, ahol nemesi származású ifjak lévén lovaglással és vadászattal töltötték a napjaikat. Közösen utazták be Német- és Franciaországot, valamint Angliát, ahonnan meríteni akartak a magyar fejlesztéseket célzó programjukhoz.
  8. KOSZTOLÁNYI DEZSŐ ÉS KARINTHY FRIGYES: A nyugatos nemzedék leghíresebb párosa ki sem maradhat egy ilyen felsorolásból. Kosztolányi 1903-tól járt a budapesti bölcsészkar magyar-német szakára, ahol Négyesy László stílusgyakorlatain az irodalmi élet olyan nagyjai tanultak, mint Babits Mihály, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Csáth Géza, és a matematika-fizika szakos Karinthy Frigyes. Mindkettőjük munkásságára jellemző volt az erős önirónia, humor.  
  9. BARTÓK BÉLA ÉS KODÁLY ZOLTÁN: Bartók és Kodály kapcsolata összetett, hiszen nem csak barátok, hanem kollégák is voltak. Kettejük kapcsolata a népdalkutatás jegyében bontakozott ki, és meghatározta a XX. századi új magyar zene arculatát.
  10. WOLFGANG AMADEUS MOZART ÉS JOSEPH HAYDN: A két komponista személyisége nagyon különböző volt. A kozmopolita családban felnőtt csodagyerek Mozartnál Haydn nemcsak 24 évvel idősebb volt, de a paraszti származása és visszafogott karaktere is elválasztotta tőle. Ennek ellenére Mozart más kortársaival szemben sohasem kritizálta Haydn-t, sőt, egyenesen Papának szólította, és még darabjai egy ciklusát is neki ajánlotta. Többször játszottak együtt vonósnégyeseket. Amikor Mozart 35 évesen meghalt, Haydn azt írta róla, hogy „az utókor a következő 100 évben nem fog ekkora tehetséggel találkozni”.

Ez volt az én válogatásom. Ha tudtok mást, érdekeset, sokkal jellemzőbb barátságot, írjátok meg kommentben! Biztosan másnak is tetszeni fog. Pl. hiányzik a listámból a nők, illetve a férfi – nő barátság. Vagy lehet, hogy ez utóbbi nincs is?!?

 

Megjegyzések