Madarak napja, 05.10.

 Az én madaraim.


Az ember a földön jár, a madár az égen szárnyal. Szárnyal! Micsoda íze van ennek a szónak! Belegondoltál már, mi minden tud szárnyalni?!? … Ám most nem ezekről írok, hanem a madarakról. El tudjátok képzelni, milyen lenne a világ madarak nélkül?

Én belegondolni sem merek. A legtöbb madár előbb feltalálta a 2 és 3 éltűséget, mint az ember. Gondolj csak a kacsákra, gólyákra, hattyúra! Sétálnak, úsznak, repülnek, szóval, ügyesebbek, mint mi, pedig mi milyen büszkék vagyunk a tudásunkra. Érdemes belegondolni mennyivel másképp látja a mi világunkat, mozgásterünket az égi madár, mint mi magunk. Az égi dimenzióból szemlélve a dolgok eltörpülnek, csak a fontosak láthatók. A felülnézet lehetősége, a rálátás az igazán vonzó a madarak röptében. Ismereteink alapján kötetlenül emelkednek a felhők fölé, s eljutnak oda, ahová így vagy úgy mi is törekszünk: a Nagy Magasságokba. De nekik ez olyan könnyű és természetes, amiről mi csak álmodozunk.

A madarak nem csak szépek, hanem hasznosak is.

Milyen lenne a világ madarak nélkül? Tudod miért van rájuk szükség? Mármint azon kívül, hogy hangjukkal és látványukkal gyönyörködtetnek minket...

A madarak kulcsszerepet töltenek be a világ ökoszisztémáinak működésében, közvetlen hatással vannak egészségünkre, a gazdaságra és az élelmiszer előállításra is

A kártevők pusztítói

Kicsit túlzás lenne azt állítani, hogyha a madarak eltűnnének a Földről, térdig gázolnánk a gerinctelen állatokban, ám egy nemrég megjelent kutatás szerint a madarak 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente.

Beporzás 

Amikor a beporzást végző állatokra gondolunk, elsőként a méhek és a lepkék jutnak eszünkbe – de a madarak, mint pl. a kolibrik és mézevőfélék által végzett beporzás legalább olyan fontos, mint a rovarok munkája, különösen nagy tengerszint fölötti magasságokban.

A természet takarítói

​A keselyűket nem nagyon szeretjük, pedig szerepük pótolhatatlan. Egy elhullott állat tetemét akár egy órán belül képesek felfedezni és azt szinte teljesen eltakarítani.

Magvető madarak

Az ő szerepük az, hogy az elfogyasztott magvakat utazásuk során ürülékükkel terjesztik, ezáltal olyan élőhelyekre juttatják el a növényeket, melyekről azok korábban kipusztultak és akár tengeren átkelve új növényvilágot hozhatnak létre a szárazföldeken. Az új-zélandi erdőkben a növények 70 %-ának magvait madarak terjesztik.

A tudomány ihletői

A repülés rejtélyének megfejtésétől a tollsugarak összekapcsolódása ihlette cipzár feltalálásáig az emberiség évtizedek óta meríti ötleteit a madarak életéből. Mivel az egész világon jelen vannak és gyorsan reagálnak a környezeti változásokra, ők a bolygó egészségének hírvivői. Ők azok, akik legkorábban figyelmeztetnek minket az egész világot érintő problémákra, mint például a klímaváltozás hatásaira is.

Végül: nem csak a tudományt és a művészeket ihletik meg a madarak, hanem bennünket, hétköznapi embereket is.

Ezek a madarak a Cirkusztáborra készültek, közös erővel: Nagyi, Papika és 4 unoka.


 

 

 

Megjegyzések