Egyszerű játékok 1.

Csak kéz, más semmi! 

Az egyszerű, gyors és eszköznélküli játékok sorát, a kézzel kezdem. Mindössze egy kis kitartásra és ügyességre lesz szükség – természetesen a kezünkön kívül. Sok egyszerű játékot könnyebb megcsinálni, mint röviden, érthetően leírni, ezért fényképek segítségével megpróbálom a magyarázkodást elkerülni.

Egyik-másik gyakorlat, bár egyszerűnek tűnik, nem az. Azt javaslom, hogy először a felnőttek tanulják meg, kápráztassák el vele csemetéjüket, majd amikor kedvet kapnak hozzá, akkor tanítsák meg nekik.

Kukacos: összekulcsoljuk a kezünket úgy, hogy a jobb kezünk középsőujját  a markunkba rejtjük. Azt mondjuk a gyermekünknek: „Törd meg a diót!! Ő ekkor megütögeti, mire mi a csuklónknál kinyitjuk, és belül megmozgatjuk a középsőujjunkat. Erre mondjuk: „Kukacos!” Bizonyára tetszeni fog neki, így összerakva az ujjacskáit, megtanítjuk neki is. 

Libikóka: összerakjuk a tenyerünket, és mindkét középső ujjunkat behajlítjuk. A két tenyerünket ellentétes irányban elfordítjuk úgy, hogy szinte a behajlított középső ujjunk a forgás tengelye. Ezt a két ujjunkat mozgatjuk a kézfejünk felett fel-le, mint egy mérleghintát. 

Zongorázás: egy három-négy éves gyermek már látott zongorát, vagy talán már ki is próbálta, így nem lesz meglepődve, ha azt mondjuk, most zongorázni fogunk. Kitalálunk egy számsort: pl. 1.3.5. Ekkor az első, a harmadik és az ötödik ujjunkkal ütjük le a képzeletbeli zongora képzeletbeli billentyűjét. Ha ez megy, megpróbálhatjuk ugyanezt két kézzel. Ha ez is megy és van még kedve, új számsort találunk ki. Ha ez is megy (nagyobb gyerekeknél) a két kézre más számsort találunk ki (ez már nehéz).

Katonák: minden ujjunk egy katona. A katonáknak (az ujjaknak) parancsot adok. Hüvelyk állj ki a sorból! Vissza! Vagy: Kicsi és Gyűrűs ketten álljatok ki a sorból! Vissza! Stb. a lényeg, hogy a képen látható módon mozgassuk az ujjainkat. 

Alattvalók: egyik kezünk a király, a másikon az ujjaink az alattvalók (magyarázzuk meg a gyereknek, hogy mi az). A két kéz tenyérrel, egymással szembeáll, kb 20 cm-re. A király előtt az alattvalóknak egyenként meg kell hajolni, vagyis egyenként be kell hajlítani az ujjainkat. Az ügyesebb kezünkkel is nehéz, de ha sikerült, jöhet a kéz csere: a másik kezünk ujjait hajlítgatjuk. 

Birkózók: összeszorítjuk a két középsőujjunk második ujjpercét, a többi ujjunkat egyenesen hagyva, egymásnak támasztjuk. Felváltva birkóznia kell a hüvelyk a hüvelykkel, a kisujj a kisujjal, a mutatóujj a mutatóujjal. De vajon mi lesz a gyűrűsujjak harcából? Próbáljátok ki! 

Fel a hegyre! Mindkét kezemen bezárom az összes ujjamat, csak a hüvelyk és a mutatóujjamat nem. A mutatóujjam ujjbegyét a hüvelykujjam ujjbegyéhez illesztem, majd folyamatosan cserélgetem. Ha ütemesen csináljuk, olyan érzés lesz, mintha felfelé haladnánk. 

Simi-pacsi: az egyik kezünkkel ütemesen pacskoljuk a hasunkat, a másik kezünkkel kör-körösen simogatjuk a mellkasunkat. Ha külön-külön már megy, akkor egyszerre mindét kezünkkel simizünk és pacsizunk. 

Ezt már inkább a szülőknek ajánlom: a tenyereinket egymással szembe, a testünk előtt tartjuk. Megpróbálunk a két kézzel ellentétes irányú köröket rajzolni a levegőben. Ugyanezt úgy is lehet játszani, hogy az egyik kezünket vízszintesen tartjuk. Hát … nekem egyik sem szokott nagyon sikerülni, de Ti biztosan ügyesebbek vagytok.

Megjegyzések