Almafácska

 Hogyan lesz az alma?


Mondhatnám viccesen, hogy megveszem a boltban, vagy leszedem a fáról. Na igen! De hogy kerül a fára? Ezt mutatja be a 3.4.5. osztályos gyermekeknek a „Lapozható Almafácska”.

Talán furcsán hangzik, hogy „lapozható almafa”, de ez a név nyilván nem tartalmára, csak a formájára, a kivitelezésére utal. Attól lapozható, hogy készítettem 10 db papíralmát, melyeket a száránál fogva egy miltonkapoccsal összefogtam. Ezáltal a 10 lap akár föl, le hajtogatható, vagy mint a legyező szétnyitható. 

A tíz képet az internetről töltöttem le, vagy rajzoltam, majd dekopázs technikával kemény lapra ragasztottam, végül kivágtam. 

A képeken látható, hogyan lesz a magból alma (mag, csíranövény, magonc, suháng, csemete, termőfa, termés). 

Valamint az a folyamat, hogy hogyan lesz a rügyből alma (rügy, virág, beporzás, termő nődögél + sziromlevél lehullik, kis zöld, majd nagy piros alma) 

 És hogy hogyan lehet használni? Rém egyszerű! A gyermek kézbe veszi az „almát”. Elhajtja az első lapot, megnézi, megvizsgálja, majd a másodikat, a harmadikat stb. Mindegyiknél annyit időzik, amennyit akar. Néha szavak is vannak, de ha azt el sem olvassa, akkor is, a képről minden fontosat megtud. Annyiszor teker vissza, ahányszor akar. Persze, a legjobb, ha egy felnőttel, vagy nagyobb gyermekkel megbeszélheti.

Végül egy kis versike, amolyan Nagyi féle:

  • Rügy, madár, méhecske,
  • Porzók, termő és bibe.
  • Tavasszal csak virágját látod,
  • Nyáron termését meg is kóstolhatod.
  • Termőből, bibéből alma lesz,
  • Edd, télire vitamint gyűjthetsz! 





Megjegyzések