Tavasz pilléi 1.

 Pillangó, vagy lepke?


Vajon ugyanaz-e a kettő, vagy lehet valami eltérés? Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a két szó egymás szinonimája, és nincs köztük semmi különbség. Pedig ez nem igaz!

Hol találkozhatunk tavasszal lepkékkel? A legegyszerűbb, ha barkácsolunk. Azt még télen is lehet akár. A képen láthatót, pl. az unokáim csinálták festéssel, illetve a festék összefuttatásával.


Ha beleépítünk egy hurka pálcát, amin szívószál van, még a szárnyát is tudja mozgatni. Az ötletet a Netről néztem, bárki leutánozhatja. 

A tavaszhoz hozzá tartoznak a lepkék. De honnan kerülnek elő a repülő példányok már március elején? Hiszen emlékszünk az iskolából: pete, hernyó, báb, kifejlett lepke. Ezt az utat nem tehette meg a lepke koratavaszig. Nem is tette. Egyes lepkék nyár végi alakjai áttelelnek. A törékeny szárnyak, a karcsú test túlélik akár a kemény mínuszokat is.

A különböző lepkefajok más-más módszert alkalmaznak a tél hidege ellen. Vannak fajok, melyeknek a petéi, másoknak a tetszhalál állapotában lévő bábjai telelnek át, de a korai színes lepkék imágó, tehát felnőtt állapotukban vészelik át a telet. Apró rések, kéregrepedések, épületek hézagai között bújnak el, s a tavasz közeledtével kissé viseltes állapotban előbújnak a kora tavaszi napsütés hatására.

A kora tavaszi lepkék nem hosszú életűek. Ahogyan a tápnövényeik serkennek, lerakják rájuk a petéiket és hamarosan el is pusztulnak. A petékből hamarosan hernyók lesznek, és folytatódik a körforgás. Ha az adott tápnövény hiányzik a környezetből (például a vegyszeres gyomirtás következtében), akkor az abból táplálkozó lepkefaj is megritkul, eltűnik. Ezért is fontos, hogy a természetvédelmi tevékenység során az élőhelyek megőrzésére törekedjünk.

Ám visszatérve az alapproblémánkra, mi is a különbség a lepke és a pillangó között? A pillangók a lepkék rendjének egyik családja. Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke.

A legfeltűnőbb különbségek a következők:

  • Csápjuk a pillangóknak egyenes, végén kis gombóccal, a lepkéknek nem.
  • Aktív idejük pillangóknak többnyire nappali, míg a legtöbb lepke éjszakai.
  • Test és szárny színe a lepkéknek szürke vagy tompa színű, míg a pillangók szép színes szárnyakkal rendelkeznek
  • Szárnyuk helyzete pihenés vagy evés közben a pillangóknak egyenes, míg legtöbb lepke síkban, vízszintes helyzetben teríti el szárnyait.
  • Testalkata a pillangóknak hosszabb, vékonyabb, míg a lepkék vastagabb testűek. 

Folytatás következik: Tavasz pilléi 2. címmel

Megjegyzések