Háború és béke

Mit mondjak a háborúról? 


Egy felnőttnek is nehéz feldolgozni a háború tényét, gyerekként gondolom, még nehezebb lehet. Kicsi vagyok én ahhoz, hogy irányítsam a világ dolgait, de még ahhoz is, hogy pontos értékelést adjak a jelenleg kialakult háború-béke kérdésében. De egyben biztos vagyok! A gyerekeket fel kell készíteni, arra, hogyha a témával találkoznak, miként gondolkodjanak, miként viselkedjenek.

Mert gondoljatok csak bele! Találkozhat a témával az óvodában, az iskolában, a boltban, a facebookon, a TV-ben, a tanáraitól, a barátaitól, a szüleitől, és még sorolhatnám. Óhatatlan, hogy ne tegyen fel kérdéseket, amit neked okosan meg kell válaszolnod, de nem mindegy, hogy hogyan. És ez még a jobbik esett, mert, ha meg sem kérdezi, vagy csak kortársaival beszéli meg, az sokkal veszélyesebb.

Két cöveket le kell verni: Nem hazudhatunk, ugyanakkor nyugalmat, biztonságot kell árasztanunk gyermekeink felé! És még valami: Ez nem lehet politika, ez nem lehet jobboldal vagy baloldal kérdése! Csak az igazság számít!!!

A „Kék Vonal” írása alapján, adom közre a következőket:

A legfontosabb, hogy bírd ki és fogadd el az érzéseit, a megnyilvánulásait. Ahogy minden más bizonytalan, nehéz érzelmekkel teli helyzetben, most is az a lényeg, hogy a téma ne legyen tabu.

Ne hagyd magára, ha beszélgetni szeretne a hírekről, segíts neki kifejezni a gondolatait akár szóban, akár fiatalabb gyerekek esetében rajzolás vagy mesék, zene által.

Ha szükséglete, hogy megélje a szomorúságot, akár dühöt, bizonytalanságot, akkor légy vele türelmes.

Ne ijedj meg a kérdésektől, de figyelj a gyerek vagy kamasz igényeire, amikor válaszolsz! A korának megfelelő módon próbáld elmagyarázni neki azt, hogy bár az óvodában, iskolában, a hírekben most rémisztő képeket láthat és számára talán érthetelen információkat olvashat, ő most személy szerint biztonságban van.

Beszélgess vele arról, hogy nem minden hír hiteles, fontos, hogy ne ijedjen meg minden, pletykától, híreszteléstől.

Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan reagálj, akkor bátran kérj te is segítséget! Ha gyerekkel, kamasszal kapcsolatban szeretnél beszélgetni valakivel, bátran hívd a Kék Vonalat a 116-000-ás számon!

 

Megjegyzések