Könyvajándékozás napja

 Február 14.


Ezen a napon, szerelem, szeretet, piros szívecskék és virág … ugye, Valentin napra gondolsz? Kapaszkodj! Február 14. nemcsak a szerelmesek ünnepe, hanem a Könyvajándékozás Nemzetközi Napja is!

Ennek a napnak az a célja, hogy a lehető legtöbb gyerek kezébe könyvet adjunk, hogy többen hozzáférhessenek a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. 

A meséknek és a könyveknek minden gyermek életében ott lenne a helye. A „Modernnagyi” (www.modernnagyi.hu ) oldalán többször szót ejtettem már arról, hogy milyen fontos egy kisgyerek növekedése, fejlődése szempontjából, hogy olyan történeteket halljon, melyek építik a szellemét és a lelkét. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ma Magyarországon nem minden kicsi és nagy gyerek jut hozzá ezekhez a történetekhez. Ez a világ más országaiban sincsen másképp. Ezért tartom nagyon fontos kezdeményezésnek a Könyvajándékozás Napját!

A Könyvajándékozás Napjának története 2012-ben kezdődött, amikor egy angol gyerekkönyves blogger, Amy Broadmoore egy nappal Valentin nap előtt kitalálta, és ismerősei körében javasolta, hogy a szülők, szeretetük jeleként, adjanak könyvet a gyerekeiknek vagy a barátaik gyerekeinek Valentin napra. A közösségi oldalaknak hála a kezdeményezés nemcsak Anglia-szerte, hanem az egész világon követőkre talált. Az évek során egyre több olyan szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek „könyvellátásával” foglalkoznak, és egyre jobban láthatóvá vált a kezdeményezés végső iránya. Mára a kezdeti, családon, baráti körön belüli ajándékozás helyét átvette a közösségi adományozás. 2018-ban 40 országban már több tízezer gyerek jutott könyvekhez ezen a napon.

Ha tehát, ápolni akarod a hagyományt, nincs más dolgod, mint könyvet ajándékozni egy barátnak, barát gyerekének vagy családtagnak.  Esetleg egy könyvet elhagyni egy váróban, ahol gyerekek olvashatják vagy jó állapotban lévő használt könyvet ajándékozni könyvtárnak, kórháznak, intézetnek vagy olyan szervezetnek, amely hátrányos helyzetű gyerekeknek könyvet oszt!

 

 

 

 

Megjegyzések