Itt a farsang

Február?

Akkor farsang! Mit is ünneplünk? A tél távozását, a tavasz közeledtét. A keresztény kultúrkörben ez a húsvéti böjt előtti tivornyázás, a nagy evések és ivások időszaka. Eredete a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. A télbúcsúztató ünnepségek már az ókori Görögországban és Rómában is általánosak voltak.

Szóval itt a farsang. Hál’ Istennek hosszabbak a napok. Sütöttünk már szalagos fánkot és csörögét, készítettünk jelmezeket, ideje készülni a farsangi bálokra. Ez az ünnep ugyanis hagyományosan a vigasság a bolondozások ideje. Ilyenkor szoktunk jelmezeket, vagy vidám bohócokat barkácsolni.

Készítettünk kartonpapírból fejet, kalappal. Van szeme, szája, haja és egy virág a kalapján. Ehhez már csak egy tiri-tarka nadrág, és egy jó bő felső kell.

Készítettünk fejet, befestett papírtányérból. Az orra tojástartónak az alsó búbos részéből készült, mely pirosra lett festve. A szemek környéke és a száj fehér írólapból kerültek kivágásra. A hajat piros és narancssárga krepp papírból készítettük. Végül egy gyerekek által kitalált ás kivágott kalap került a fejére.

Sokszor elég, ha egy jó smink kerül a gyermekre, és valamilyen, általunk készített papírkalap. A legegyszerűbb kalap, ha tölcsért csinálunk. Ezt lehet mintásra, pöttyösre festeni, vagy mintát ráragasztani, esetleg színes krepp papírral bevonni. Nagypapa, vagy nagymama régi fekete kalapja is jó lehet. Hajat (amely nagyon mókássá teheti a jelmezt) lehet, krepp papírból, fonalból készíteni, de mi egyszer az elhasználódott felmosó fejet hasznosítottuk e célra. 


A teljes jelmez elkészítése sem ördöngös feladat. Kockás pizsamanadrágja biztosan van mindenkinek. Ehhez már csak színes, nagyméretű kabátka vagy blúz kell, esetleg a nyakba egy masnira kötött muszlin sál, vagy egy nagy nyakkendő, és a siker biztosított. 


 

Megjegyzések