Mondák és legendák 1. rész

 Kerekasztal lovagjai.


A mesék, mondák és a legendák ismerete (különösen a híresebbek) szerintem fontos a gyermekek életében. Rengeteg dolgot tanulhatnak belőle: igazság, kiállás a jóért, becsület, segítségadás jelentősége, önzetlenség és egy minimális történelmi ismeret.

Most arra teszek kísérletet, hogy egy-két általam fontosnak tartott és kedvelt legendát vagy hőst megismertessek az unokáimmal. Kezdetnek a kerekasztal lovagjait és Merlint, majd a honfoglaló hét vezért, Mátyás királyt, az egri hősöket stb. Nyilván minden fontos eseményhez nem készíthetek és nem is tudok készíteni bábokat, de az érdeklődést, azt biztosan fel tudom kelteni ezzel a módszerrel a téma iránt. Azt is el tudom képzelni, hogy egy idő után, már kisunokáim fognak javaslatot tenni, hogy mit kellene még elkészítenünk.

Most vettem egy középkori váras könyvet, amiben a kerekasztal lovagjainak rövid, mesés változta is megtalálható. Ehhez készítettem egy kerekasztalt, a 12 lovagot, Merlint és a sziklát, amibe beleszúrtam az Excaliburt.

Megkérdezhetnétek, hogy miért pont ezzel, miért nem egy magyar történettel kezdek, és a kérdés jogos volna. A válaszom mindössze csak annyi, hogy úgy vettel észre, szeretik a lovagokat és a lovagos történeteket. Ha megszeretik és működik, akkor az érdeklődésnek megfelelően leállíthatatlanul gyártani fogom a történetek eljátszhatóvá alakítható figurákat, vagy társasjátékokat.

Elsőként Merlint, a nagyvarázslót és a sziklát a karddal mutatom be, holnap Arthurt és a lovagokat.

Hozzávalók: tojástartó, harisnya darab, gyöngy, vékony bot, piros zsinór, hungarocell golyó, miltonkapocs, zseniliadrót, főzhető gyurma, fogpiszkáló, kis kard, kozmetikai törlő, olló, ragasztó, filctoll, akril festék,

Szikla készítése: főzhető gyurmából formáztam egy kő alakú testet, egy fafogpiszkálót beolajoztam, beleszúrtam a sziklába, kifőztem, főzés után kivettem a fafogpiszkálót, falatkákhoz használt kis műanyag kardra lecseréltem.

Merlin a nagy varázsló készítése: kivágtam egy tojástartó magas, csúcsos részét, kékre befestettem, miltonkapoccsal hozzáerősítettem a fejként használt golyót, két oldalán kis lyukat fúrtam, ebbe fűztem bele a karnak használt zseniliadrótot. Egy nejlon harisnya darabot kékre festette, a két karjához erősítettem (ez a köpeny). Filctollal megrajzoltam az arcát, fejére fehér kozmetikai törlőből hajat és szakállat ragasztottam. A kezébe egy botot tettem, rajta kígyó piros zsinór, a tetején a kristály egy gyöngy.

A 2. részben bemutatom a 12 lovag és a kerekasztal készítését. A könyv, a kerekasztal, a lovagok, Merlin és a szikla az Excaliburral elegendő eszköz egy legenda könnyű megismeréséhez.

Holnap folytatódik, ezzel! 


Megjegyzések