Matek 5-6 éveseknek

Összeadás játékosan.


A legkisebbik unokám, most megy majd elsőbe, ezért készítettem neki egy összeadós, iskolára készítő játékot. Ez amolyan „gépes játék”, amit az alsó tagozaton mindenki ismer a munkafüzetekből, csak ez „igazi”, nem síkban van.  

Manapság nagy divat a kapszulás kávé, én is fogyasztom. Az elhasznált kapszulákat ki lehet dobni, de hasznosítani is lehet. Már készítettem belőle, társasjáték bábut, tündérkéket, de sokan csodálatos ékszereket, névjegykártyát csinálnak, sőt van, aki ebben csíráztatja a magot.

Most egy összeadó-gépet fabrikáltam belőle. Készítése mindössze 20 perc, a haszna annál nagyobb.

Készítése: A kapszula tartó doboz tetejére vágtam két akkora lyukat, hogy félig beleférjen egy kapszula. 

A rendes nyílását leragasztottam, az oldalán vágtam egy fel-le hajtható lapot. A kapszulák tetejét és alját kinyitottam, tartalmát kidobtam, és kimostam. 

Kell szerezni apró, kavicsokat, vagy száraz babot, én mogyorót használtam. Ezeket fogjuk bedobálni, ezekkel fogunk számolni.

Használata: Rendkívül egyszerű. Az egyik lyukon bedobunk pl. kettőt, a másikon hármat. Kérdés: Mennyi a kettő meg három, vagyis mennyi mogyoró van a dobozban. Vagy megmondja kapásból, vagy kiszedi és megszámlálja. Ügyesebbek, le is írhatják.

A neten találtam egy nagyon jó weboldalt: „the DAD lab”. Ezen is van egy gépes játék, csak az enyém, azt hiszem egyszerűbb. Aztán találtam itt egy másikat is, a kesztyűst. Annyira jó, hogy az ő felvételüket adom közre. (A kép is tőlük van.)       https://m.facebook.com/groups/TheDadLab/permalink/4675994772519016/

Van egy gumikesztyű, amit megtöltenek rizzsel, majd szorosan bekötik az alját. Ha a feladat az, hogy 1+ 2, akkor először behajtja az egy ujjat, aztán még kettőt, és máris látszik, mennyi az 1+ 2= 3. 


 

Megjegyzések