Kártya 1.

Kártyát készíteni öröm! 


Az ördög bibliája, vagy gondolkodásra serkentő játék? Noel és Leon biztosan tudják a kérdésre a választ, hisz szeretett nagymamájuknak kártyát csináltak, illetve ajándékoztak karácsonyra. Örömöt akartak szerezni, és tudom, hogy sikerült. Mert mi is a kártyajátékok előnye? Miért nem tudja a mai napig a sok kütyüs játék kiszorítani?

Először is, mert olyan időtöltés, ami kis hely- és eszközigényű, és mert egyszerre többen, akár nagy társaság is játszhatja. Mindemellett teret ad a kommunikációra, a közös nevetésre és kikapcsolódásra. Játékos formában, de le kell győzni a másikat. A cél a diadal, hogy mi legyünk a legjobbak. Ha csapatjáték, akkor a mi csapatunk. Lényeg, hogy a játékkal relatíve rövid idő alatt boldogság- és büszkeségérzése alakul ki az embernek.

Gyermekkorban minden társas és kártyajáték számos dologban fejleszt, ami kihatással lesz a felnőttkorra is. Elsősorban türelemre nevel, hiszen meg kell várni a következő lépést, meg kell várni, míg rám kerül a sor, el kell fogadnom, hogy olyan lépést tesz a másik, ami nekem nem tetszik. Aztán fejleszti a kombinációs készséget, ahogy a stratégiai gondolkodás kialakulásában is fontos szerepe van. Szabálykövetésre és a szabályokon belüli ügyes megoldások keresésére is hasznos lehet. És akkor a kreativitásról még nem is beszéltünk, amit kisgyermek korban kell el kezdeni fejleszteni, egy életen át kell folytatni, hisz egy életen át szükség van rá. A mai, elektromos, gépes, gyorsuló, állandóan váltózó világban ez különösen fontos.

A pakli kártyát a gyerekek gondosan megtervezték. Nem csak a játékra gondoltak, hanem magyarságukra is, hisz minden kép – akár személy, akár tárgy – erre utal. Találkozunk Kossuthtal, Mátyással, I. Istvánnal, a 48-as és az 56-os eseményekkel és még sorolhatnám. 

Még a hátlap megtervezésre is gondoltak, az adott témának megfelelően. 

Nos, ha a kártyával való játék ilyen jó és fontos, akkor milyen jó és hasznos lehet, hogy ha valaki el tudja készíteni! Főleg, ha azt egy gyermek teszi! Ezek a gyerekek már tudásukat alkalmazták. 

A játék fantáziáról, ízlésről, tudásról, kitartásról, együttműködésről ,,, és főleg szeretetről szól. Noel, Leon, le a kalap előttetek! 


 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése