Ünnepre készülve,
ünnepi terítéket tervezek. Egy szép díszes szalvéta, vagy egy különleges hajtogatás sokat segít a hatás fokozásában. Az interneten rengeteg szalvétahajtogatás található, érdemes körülnézni. Szerencsés, ha olyan szalvétát választunk, aminek mindkét oldala egyforma, nem túl puha, nem túl vékony, és persze a mintája, színe illik az ünnephez, jelen pillanatban a karácsonyhoz.
Nagyobb ünnepeken különösen odafigyelek a terítésre, és a szalvéta hajtogatására. Csináltam már fenyőfát és csillagot.
És olyan is volt, hogy szalvétatartó angyalkák díszítették az ünnepi asztalt.
Most pedig 14 db szalvéta masnit csináltam, merthogy 14-en fogjuk az asztalt körbeülni. Azért választottam ezt a megoldást, mert ez dekorál, de nem foglal el sok helyet. Nem kell hozzá szinte semmi, csak a szalvéta, arany kötöző, és egy perc alatt elkészül.
Hogy hogyan készült, megnézhetitek a videón.
Gondoltam, nem árt, ha leírom a terítés tízparancsolatát, ami mindig, minden alkalomra igaz.
1.Az ünnepi abrosz tiszta, folt
nélküli legyen, mert pecsétes terítő étvágyűző látvány. A színkiválasztásnál
fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték és az esetleges díszítés
színével, stílusával.
2.Ép szélű, tiszta edények, poharak
kerüljenek az asztalra, az evőeszköz se legyen csorba.
3.Az összhatás lényeges: nem elég,
ha az abrosz ünnepi, de a tányérok, evőeszközök se legyenek kopottak vagy
fordítva.
4.Szerény holmival is ízléses
asztalt varázsolhatunk, de csak akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Olcsó
virágos abroszra nem illik a régi porcelán, az ezüst gyertyatartó, viszont
fehér damasztra ne rakjunk cserépedényt.
5.A terítés stílusa illő legyen az
ételekhez: pörkölthöz, gulyáshoz jól illik a cserépedény, a szőttes terítő, a
franciás fogásokhoz pedig a porcelán. Büféasztalra olyan textília való, amely
könnyen mosható.
6.Ha nincs kétféle készletünk, akkor
a mindennapra használtat hozzáillő terítővel, szép színes papír- vagy
textilszalvétával, a tányérokkal harmonizáló vázával, gyertyatartóval tehetjük
ünnepélyessé.
7.Az ételek tálalása: amennyiben
komplett étkészletünk van, a hozzátartozó leveses-, pecsenyés-, tésztástálat,
fűszertartót használjuk. Ha nincs, kiválóan alkalmasak a tálaláshoz a hőálló
edények vagy az üvegből készült fűszertartók.
8.A poharakat is az étkészletünkhöz
válasszuk: "kilóg" a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy
szemet bántó a damaszton a rusztikus kancsó, kupa.
9.Ne legyen túlzsúfolt az asztal;
nem csak zavaró látvány, de kényelmetlen is. Ezért a váza inkább alacsony
legyen. A gyertyatartót úgy helyezzük el, hogy se a gyertya, se a lángja ne
zavarjon senkit. Az italokat, a salátástálakat, a kenyereskosarat - ha nem
férnek el az asztalon - zsúrkocsira vagy terítővel letakart asztalkára tegyük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése