Karácsonyi szalvéta

 Ünnepre készülve,


ünnepi terítéket tervezek. Egy szép díszes szalvéta, vagy egy különleges hajtogatás sokat segít a hatás fokozásában. Az interneten rengeteg szalvétahajtogatás található, érdemes körülnézni. Szerencsés, ha olyan szalvétát választunk, aminek mindkét oldala egyforma, nem túl puha, nem túl vékony, és persze a mintája, színe illik az ünnephez, jelen pillanatban a karácsonyhoz.

Nagyobb ünnepeken különösen odafigyelek a terítésre, és a szalvéta hajtogatására. Csináltam már fenyőfát és csillagot. 

És olyan is volt, hogy szalvétatartó angyalkák díszítették az ünnepi asztalt. 

Most pedig 14 db szalvéta masnit csináltam, merthogy 14-en fogjuk az asztalt körbeülni. Azért választottam ezt a megoldást, mert ez dekorál, de nem foglal el sok helyet. Nem kell hozzá szinte semmi, csak a szalvéta, arany kötöző, és egy perc alatt elkészül. 

Hogy hogyan készült, megnézhetitek a videón. 

Gondoltam, nem árt, ha leírom a terítés tízparancsolatát, ami mindig, minden alkalomra igaz.

1.Az ünnepi abrosz tiszta, folt nélküli legyen, mert pecsétes terítő étvágyűző látvány. A színkiválasztásnál fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték és az esetleges díszítés színével, stílusával.

2.Ép szélű, tiszta edények, poharak kerüljenek az asztalra, az evőeszköz se legyen csorba.

3.Az összhatás lényeges: nem elég, ha az abrosz ünnepi, de a tányérok, evőeszközök se legyenek kopottak vagy fordítva.

4.Szerény holmival is ízléses asztalt varázsolhatunk, de csak akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Olcsó virágos abroszra nem illik a régi porcelán, az ezüst gyertyatartó, viszont fehér damasztra ne rakjunk cserépedényt.

5.A terítés stílusa illő legyen az ételekhez: pörkölthöz, gulyáshoz jól illik a cserépedény, a szőttes terítő, a franciás fogásokhoz pedig a porcelán. Büféasztalra olyan textília való, amely könnyen mosható.

6.Ha nincs kétféle készletünk, akkor a mindennapra használtat hozzáillő terítővel, szép színes papír- vagy textilszalvétával, a tányérokkal harmonizáló vázával, gyertyatartóval tehetjük ünnepélyessé.

7.Az ételek tálalása: amennyiben komplett étkészletünk van, a hozzátartozó leveses-, pecsenyés-, tésztástálat, fűszertartót használjuk. Ha nincs, kiválóan alkalmasak a tálaláshoz a hőálló edények vagy az üvegből készült fűszertartók.

8.A poharakat is az étkészletünkhöz válasszuk: "kilóg" a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy szemet bántó a damaszton a rusztikus kancsó, kupa.

9.Ne legyen túlzsúfolt az asztal; nem csak zavaró látvány, de kényelmetlen is. Ezért a váza inkább alacsony legyen. A gyertyatartót úgy helyezzük el, hogy se a gyertya, se a lángja ne zavarjon senkit. Az italokat, a salátástálakat, a kenyereskosarat - ha nem férnek el az asztalon - zsúrkocsira vagy terítővel letakart asztalkára tegyük.

10.Tányérra adagolva szolgálhatjuk fel a fogásokat, ha csak négyen-öten ülnek az asztalnál. Hét-nyolc személynél viszont előnyösebb, ha tálalóedényben szervírozunk. (Forrás: www.hobbyesotthon.hu  Isti25)

Megjegyzések