Karácsony 2021

 Adventtől karácsonyig.


Hát ennek a karácsonynak és vége. Ilyenkor, amikor valamin túl vagyunk, óhatatlanul készít az ember magában egy kis számvetést, összegzést. Na, nem az anyagiakra gondolok, mert …,hisz tudjátok …, szóval nem.

Az idei karácsonyt jobban megbecsültem, jobban készültem rá, mint bármikor előtte. Most tudtam csak igazán értékelni, hogy együtt a család. Mert milyen gyorsan semmivé lehet egy szép, régi hagyomány? Gondoljunk csak tavalyra! Az az átkozott vírus, mindent tönkre tett! Nem tudtunk együtt ünnepelni, nem tudtunk együtt örvendezni a karácsonyi fánk körül, nem láthattuk unokáink boldog, mosolygó arcát, a fa illetve az ajándékok nézegetése közben! Persze vírus most is van, de egyrészt be vagyunk oltva, másrészt kicsit alább hagyott a félelmünk.

Az idei év a „Modernnagyi” weblapomnak is kicsit más volt. Adventi naptárat minden évbe szoktunk csinálni, többnyire be is szoktam róla számolni. Az idei adventi korszak, kicsit hosszabb volt a szokottnál, pontosan 27 nap. (2019-ben pl. csak 24 napos volt.)

Ha tehát 27 nap, akkor 27 ablakot kell készíteni, illetve 27 ablak mögött rejtőző meglepetést. Ebben az évben minden kis ablak egy-egy történetet, mesét, vagy verset tartalmazott. Karácsonyi emlékek az 50-es évektől, egészen 2066-ig, mesék gyerekekről, manókról, állatokról, valós és kitalált történetek, de valami közös volt bennük: a szeretet, ami a karácsony legfőbb üzenete.

Mint ahogy az elején is utaltam rá, készítettem egy gyors összesítést. A 27 írásomra több mint  4000 lájkot kaptam, a weboldalamra 969, a fecebookomra 3634.  A legsikeresebb a Mária néni karácsonya című novellám, és a Hullócsillag című mesém lett, illetve az első (27-es) bejelentkező és az utolsó (1-es) ablakom mögötti cikk.

Ám ami mindennél jobb, fontosabb és felemelőbb volt az idén, az a karácsonyi ebéd, az egész nagy családdal. 14-en ültük körül, kicsit szűkösen, de annál vidámabban az ünnepi asztalt. Az idejét nem tudom, mikor voltunk így együtt utoljára.

A délutáni hógolyózás kicsit hiányzott, de hát ne legyünk telhetetlenek!


Megjegyzések