Stratégiai játék

 Gondolkodni és játszani!


Jön a téli szünet, már arra gyúrok! A játék alapgondolata nem tőlem származik. Mirko Marches tervezett egy ehhez hasonlót, quoridornak nevezte el, és valami díjat is nyert vele. Az én játékomat nem nevezném quoridornak, bár nálam is egy-egy bábú, 10-10 fal, valamint egy játéktábla van. A quoridor folyosót jelent, valahol így szerepel a játékok közt, máshol pedig labirintus játékként.

Szóval, én ezt a játékot a télre terveztem. Téli szünetben játszhatnak vele gyerekek, szilveszterkor felnőttek. Hogy szilveszterkor miért ajánlom felnőtteknek? Mert a bábuk, nem más, mint két kis üres műanyag flakon (vanília aromás volt), amibe azt lehet tölteni, amit akarnak, akár pálinkát. Hangsúlyozom, csak felnőtteknek!!! Gyerekeknek, colát vagy szörpöt, vagy amit szeretnek. Ezt akkor lehet elfogyasztani, ha valaki győz, vagyis elsőnek ér át a túloldalra. Merthogy a játék célja, a falak ellenére, átjutni a túloldalra.

A játék elején mindkét játékos kap egy-egy bábut (flakont) és 10-10 „kerítést”, amelyek akadályként szolgálnak majd. Mindenki eldöntheti, hogy a bábuval lép, vagy inkább az egyik akadályt felhasználva elzárja az ellenfél útját. Tehát vagy lép, vagy rak egy akadályt. A másik útját teljesen elzárni nem szabad! Jól át kell gondolni, hogy mi a helyesebb, célszerűbb, lépni és közelebb kerülni a túloldalhoz, vagy megakadályozni az ellenfelem haladását. Bár játék, most tudatosan használtam az „ellenfél” kifejezést. A mi játékunkban a JÓ csap össze a ROSSZAL, pl. kurucok a labancokkal, vagy magyarok a törökökkel stb. Ez alkalmat ad egy kis történelmi beszélgetésre is.

Miből áll a játék?

Bábok: Kettő üres flakon, sárga és fekete kupakkal. Oldalán látható az általa betöltött szerep. A sárga lehet: Spárta, kuruc, török, rendőr, vagy tengerész. A fekete: Perzsa, labanc, magyar, tolvaj, vagy kalóz. 

Falak, mellyel elállhatjuk a továbbhaladás útját. A falakat sárga és fekete zseniliadrótból készítettem. Két mezőt tud egyszerre elhatárolni, elzárni. 

Játéktábla: 9x9 négyzetből áll, egy-egy nézet oldal 4 cm. Így a tábla egésze 9x4=36 cm. Összehajthatóvá tettem, hogy a tábla és vele együtt minden tartozék beférjen egy pizzás dobozba.

El ne felejtsük, a kis flakont, minden új használó előtt alaposan kimosni!!!! Most aztán tényleg nagyon fontos!!!! 


Megjegyzések