Fordított adventi naptár

 A november sok ünnepet tartogat.


Pl. a Mindenszentek, A magyar nyelv napja, az Ifjú zenebarátok világnapja, a Magyar közoktatás napja, és persze Advent, pontosabban Advent első vasárnapja. Hogy mi az az Advent, arról később írok. Most inkább a „fordított adventet” magyarázom meg. Na meg azt, hogy miért ilyen korán foglalkozok vele.

Az Adventhez számtalan szokás tartozik: a böjt, a koszorú, a négy gyertya, és persze az adventi naptár. Ennek a lényege, hogy a gyermekek számára könnyebb legyen a várakozás, mármint a karácsony eljöveteléig, ilyen-olyan dobozkákban huszonvalahány (a napok száma változó lehet) aprócska meglepetés van. Minden nap kinyit egyet, és mire az utolsóhoz ér, megjön a Jézuska. Tekintve, hogy négy unokám van, rengeteget készítettem már. Csináltam tojástartóból, cipős dobozból, bonbonos és pizzás dobozból, WC és papírtörlő hengeréből, és varrtam is.

Szóval az igazi adventkor, a gyermekek 24-27 napig, karácsonyig minden nap kapnak valamit. A „fordított adventkor”, viszont ők adnak valamit. Kell hozzá egy nagyobbacska doboz (nálam pl. egy kenyér-pirító doboza), amit kivágott képekkel, rajzokkal, fel kell díszíteni, hogy látszódjon róla, hogy mit jelképez. Aztán az adventi időszak minden napján nem kivesznek, hanem beraknak valamit. Lehet ez egy megunt játék, egy szép toll, vagy valami csecse-becse, esetleg nem romlandó édesség. Biztos minden gyermeknek van otthon már kinőtt, vagy megunt holmija, amitől ha nem is szívesen, de meg tud válni, vagy éppen csak a helyet foglalja már. Ezek kerüljenek bele! Még csak november eleje van, de erre készülni kell, ezért írom most, jó előre. Pl. el lehet készíteni a dobozt, meg lehet tervezni, hogy kinek és hogy adjuk át.

Nagyon jó nevelő hatású, hogy nem csak kapni, adni is öröm.

És hogy mi legyen ezeknek a dobozoknak a sorsa? Oda lehet adni, kisebb, szegényebb ismerősöknek, osztálytársaknak, barátoknak karácsonyra.

Szülői felügyeletre, ellenőrzésre persze szükség van, nehogy szemét, vagy túl drága, túl értékes holmi kerüljön bele.

 

 

Megjegyzések