25. Mária néni karácsonya

Karácsonyra várva. 


Mária néni egy olyan hölgy volt, aki valamikor jó módban élt, nem szűkösködött. A sors úgy hozta, hogy szinte mindenét és mindenkijét elvezette. Ám ő, a szegénységben is meg tudta őrizni méltóságát, tartását. Sőt, még ajándékozni is tudott.

Mária néni karácsonya

November vége lehetett, hó még nem esett, de ahogy visszaemlékszem, nagyon hideg volt. Mi a faluszélen csipkebogyóra, kökényre, somra illetve galagonyára „vadásztunk”. Ott találkoztunk – nem először – Mária nénivel.

-  Csókolom Marika néni! – kiáltottunk oda vidáman.

- Nem Marika, MÁRIA – szólt, nem sértődötten, inkább kedves határozottsággal.

-  Mit tetszik csinálni?

-  Látjátok, rőzsét, száraz ágakat gyűjtök.

És valóban. Láthattuk volna, hisz egy kis négykerekű kocsi már alaposan meg volt rakva, vékonyabb, vastagabb ágakkal, husángokkal.

-   Miért nem a TÜZÉP-en tetszik fát venni?

-   Mert ez nagyon jó szórakozás. Egész délután kint vagyok a jó, friss levegőn, ami mint tudjuk, nagyon egészséges. És tudjátok, az erdőn szedett fa kétszer melegít.

Biztosan nagyon bambán nézhettünk, mert kis szünet után magyarázóan, folytatta:

-  Szóval kétszer melegít, egyszer ilyenkor, amikor összetördelem és összegyűjtöm, egyszer meg amikor otthon befűttök vele. – Aztán jót nevetett a saját frappáns válaszán.

-   Na, gyertek, segítsetek egy kicsit Mária néninek!

A nővérem egyből ugrott és hozott egy pár jókora ágat, én meg elgondolkodtam, hogyha ez olyan jó szórakozás, akkor minek neki a segítség. Végül én is beálltam a sorba, és még hazahúzni is segítettünk neki.

Otthon beszámoltunk, hogy kivel találkoztunk és hogy mit csináltunk. Anyukánk megdicsért bennünket és elmesélte, hogy Mária néni egy egyedül élő, idős, elszegényedett grófnő, aki nyomorúságát igyekszik büszkén viselni. Visszagondolva, valóban nagyon eltért a többi öregasszonytól. Nem járt görnyedten, nagyon sovány volt és szinte mindig kalapban, meg  kesztyűben járt. Sokszor még nyáron is vékony horgolt kesztyű volt rajta. Nem nagyon beszélgetett senkivel, szerintem barátai sem voltak.

Eltelt egy-két hét, amikor rájöttem, hogy az ócskábbik kesztyűm eltűnt, illetve nagy valószínűséggel Mária néninél felejtettem. Anyukánk azt mondta, menjünk el érte, mert ugyan elég vacak, de munkára még jó lesz. Üres kézzel azonban nem illik menni, vigyünk neki kóstolót az éppen elkészült karácsonyi mákos és diós bejgliből.

-  Muszáj? Hisz nekünk is alig van! Legalább a mákosból ne vigyünk! Azt szerettem a legjobban.

Sok vitának helye nem volt. Ha a menni kellett, hát mentünk. 20-30 perces séta után megérkeztünk, illendően bekopogtunk.

-  Gyertek csak, gyertek. Már vártalak benneteket.

-  Anyukánk küldött bennünket.

-  Igen, gondolom a kesztyűért jöttetek.

- Azért is, meg mert anya küldött egy kis bejglit – mondtam és odanyújtottam (nem szívesen) a kis csomagot.

Mária néni lecsapott rá, és az orrához emelte.

-   Ó micsoda fenséges, mennyei illat – mondta lehunyt szemmel.

-  Várjatok csak, mindjárt egy nagy lakomát csapunk! Ez éppen 3-3 szelet és mi is hárman vagyunk. Van jó kis házi készítésű málnaszörpöm. Szeretitek? Vetkőzzetek és üljetek asztalhoz, mindjárt jövök.

Kis idő múlva egy tálcán három gyönyörű, aranyszélű, virágos és pillangós kistányérral és három pohár szörppel tért vissza. Jóízűen elfogyasztottunk minden, Mária néni közben sokat mesélt, arról, amikor annyi idős volt, mint most mi. Aztán egyszer csak azt mondta:

-   Most már mennetek kell, mert teljesen besötétedett, otthon meg már biztosan aggódnak miattatok.

Felöltöztünk és már majdnem indultunk volna, amikor Mária néni homlokára csapott és felkiáltott:

-  Jaj! A legfontosabb! A kesztyű! Majdnem elfelejtettük!

A becsomagolt kesztyűt a kezükbe nyomta, és szinte kilökdösött bennünket az ajtón. Csak otthon bontottuk ki. Azt hiszem az egész családnak tátva maradt a szája. Ezt a kesztyűt anyukánk varrta egy régi, elhasznált, szürke pulcsiból. Persze akkor jó volt, de azóta 2-3 ujjánál kikukucskált a körmöm. Nem varrtuk meg, mert anya szerint, ez már oly vacak, hogy egy szál cérnát sem érdemel.

Szóval ez a kesztyű most mintha kicserélődött volna. Az összes ujja vége piros volt. A kézfején pedig egy-egy fehér hóember volt, nagy piros edénnyel a fején, piros répa-orral, fekete szemekkel. A csomagban egy cetli is volt, ezzel a szöveggel:

„Boldog Karácsonyt! Bocsánat, nem volt szürke fonalam.”

Anyukámnak könny szökött a szemébe, de még engem is megrendített az ajándék.

-  Anyu, ugye holnapután Karácsony?

-  Igen, Drágám.

-  Menjünk el holnap rőzsét gyűjteni és vigyük el Mária néninek, nehogy fázzon karácsonykor!

Megjegyzések