Testvérek világnapja

 Testvérnek lenni jó.


Meg persze fordítva is igaz, jó, ha van valakinek testvére. Idézem Richard Templar angol író, költő szavait, aki szinte az én gondolataimat fogalmazta meg: „Testvéreink tovább mellettünk lesznek, mint bárki más. Szüléink halála után testvéreink lesznek azok, akikkel mindenki másnál régebben ismerjük egymást. Ők tudják, hogy milyenek is vagyunk valójában - ismerik azokat a dolgainkat is, amelyeket szégyellünk, amelyeket gondosan elrejtettünk a világ elől, és amelyeket legszívesebben örökre elfelejtenénk. Úgyhogy amikor egy barátra van szükségünk, ők mindig ott lesznek, és a hozzájuk fűződő kötelék a világon a legerősebb.”

A testvéri szeretetet mindenki ismerheti, vagy azért mert van testvére, vagy azért mert több gyereke, vagy több unokája van, vagy mindhárom. Én ebbe szerencsés kategóriába esek. Ám ismerősök, rokonok, irodalom, történelem, tudomány, művészet, mind-mind bőséges lehetőséget adnak e téma tanulmányozására. Persze látunk jó és rossz testvéreket is, ám mindegyikből tanulhatunk. Kicsit – csak felsorolás szintjén – szemezgetek belőlük.

Ki ne ismerné Kaint és Ábelt a bibliából, vagy Romulost és Rémuszt a történelemből?  Van magyar, aki ne szeretné a Latabár, vagy a Latinovics testvéreket? Gyermekkorunk óta ismerjük Jacob és Wilhelm Grimm mesegyűjtő és írói tevékenyégét is: Piroska és farkas, Hófehérke stb. A zenevilág géniusza Wolfgang A. Mozart, de húga Maria Mozart is, Európa egyik legjobb zongoristája volt. Én még láthattam a Rippel testvérek rendkívüli cirkuszi mutatványait. Auguste Lumière és Louis Lumière francia mérnökök és feltalálók, akik a film és a fotógráfia úttörői voltak.   Erről jut eszembe a három Korda testvér, Alexander Korda, az angol filmipar legendás megalapítója, öccse Zoltán filmrendező és Vince, az Oscar-díjas díszlettervező és festőművész. Mondhatnám még a politikából ismert Kennedy fivéreket és számtalan ma élő művészt, színészt, a felsorolásnak se vége, se hossza.

Ám ami a legfontosabb, hogy nekem is van testvérkém, és nem is akármilyen. Több nyelven beszél, zseniális (amatőr) kertész, a történelem és az irodalom a kisujjában van, és a keze aranyból van. Íme a bizonyíték: 

És ami még nagyon fontos - legalábbis nekem, számtalan meséhoz Ő készítette az illusztrációt. 






Megjegyzések