Szorzócska babocska

 Szorzótábla, játékos tanulás.


Mi köze a szorzótáblának a babhoz? Egyszerű. Egy szorzótáblán 10 x 10 szám, azaz 100 szám van. Ennyi bábut képtelenség csinálni.  Ezért 100 babszemet (sőt ennél többet, hátha játék közben 1-2 elgurul) gyűjtöttem, és raktam egy kis dobozba.

A szorzótáblát – tetszik, nem tetszik – muszáj tudni! Régi tapasztalat, hogy kezdetben mindenkinek gondja van vele: tanulónak, tanítónak, szülőnek. Ha már így van, akkor próbáljuk a jó oldalát keresni, vegyük játékosra a formát.

Eddig is készítettem számtalan játékot e témában, és eztán is fogok. Mindig, amikor valamelyik unokám 2. osztályos, új motivációt kapok. Íme, egy-két régi:

http://www.modernnagyi.hu/2020/05/szorzotabla-oda-vissza.html

http://www.modernnagyi.hu/2021/05/egy-kis-szorzos-jatek.html

http://www.modernnagyi.hu/2020/08/hetes-mese.html

A mostani játék (kipróbáltuk) minden korosztálynak jó, és élvezetes. Ha 5-6 éves játssza, aki még nem tanulta a szorzást, de ismeri a számokat, már tudja használni, hisz az ujjával követheti a táblán, pl. a 2 x 4-et úgy, hogy a 2. oszlop, 4. sorában találja az eredményt.

Mi tartozik a játékhoz?

  • Egy tábla, melyen rajt van az egész szorzótábla. Ilyet könnyű csinálni, de netről is le lehet tölteni.

  • 2 db 10-es dobókocka. Ilyet játékboltban lehet venni, vagy netről rendelni, nem drága.
  • 5 x 5 kártya: 5 db-on a SIMI szó, 5 db-on a FITYISZ szó, 5 db-on a FINOMSÁG szó, 5 db-on a ZSÁKBAMACSKA szó, 5 db-on a 2 BABSZEM szó látható. A simi szó simogatást jelent, a fityisz szónál fityiszt mutatunk a nyertesnek, a finomság szót húzó játékos előre elkészített tálból édességet vagy gyümölcsöt vehet, a 2 babszem azt jelenti, hogy magához vehet még 2 babot. Végül a zsákbamacska némi előkészületet igényel. Nekem voltak kis zacskóim, abba raktam apró kis meglepetéseket, apró kis játékokat. Régi kis vackok, de higgyétek el, ilyenkor ennek is örülnek

Játékszabály

  • Attól függően, hogy hányan játszanak, a játékosok babot kapnak: ha ketten játszanak, akkor 12 – 12 babot, ha hárman, akkor 8-8 babot, ha négyen, akkor 6- 6 babot. Persze lehet sokkal többet is adni, csak annyi történik, hogy hosszabb lesz egy játszma.
  • Felváltva dobnak egyszerre a kettő 10-es kockával, és a két szám szorzatára lerakják a babot, pl. 2x7= 14, vagy 3x5=15.

  • Ha akár a kockán, akár a szorzatban nulla van (sárga mezők), húzhatnak egy kártyát, és annak megfelelően cselekszenek. A „simi-nél” mindenki megsimogatja a simit húzót, a „zsákbamacskánál” kinyithat egy zacskót, „2 babszemnél” kivehet a bankból (dobozból) 2 db babot, stb.
  • Ha olyan szorzatot dob a két kocka, hogy ott már áll valaki, akkor neki nem kell letenni babot.
  • Ha babok a táblán úgy állnak, hogy legalább 3 egymás mellett, vagy alatt, vagy átlósan van, akkor azt leszedheti, az az övé lesz.

  • Az győz, akinek a legtöbb babja van. A játék addig tart, amíg valaki ki nem esik, illetve elveszíti az összes babját. 

Vigyázat! Nem árt gondolkodni. Ha valaki a kockával 2, és 4-est dob, azt úgyis lehet olvasni, hogy 2 x 4, meg így is hogy 4 x 2, az mindenképpen 8, de a táblán nem mindegy, melyik 8-ra teszi. Lehet, hogy az egyiken már van vízszintesen, vagy függőlegese kettő, és ez lesz a harmadik, így megszerezheti a 3 babot, és lehet hogy másikon nem, tehát nem érdemes oda tenni.

Végül, bezsákolva, egy nagy, használt bélelt borítékba. 


Megjegyzések