Néha a látszat csal

 Látszat és valóság.


Nehéz a szemet megcsalni – mondja a közmondás. Lehet, hogy nem igaz? Hát erős kételyeim vannak. Gondoljunk csak a sok optikai illúzióra, melyet szórakozásra, de tudományos kísérletekre is használnak.

Ha beütöd a keresőbe a „optikai csalódás” kifejezést, számtalan ábra, cikk és videó jeleni meg, érdemes köztük kutakodni.

„Egy optikai csalódást (más néven vizuális illúziót) vizuálisan észlelt képek jellemeznek, melyek eltérnek az objektív valóságtól. A szem által gyűjtött információ az agyba kerül feldolgozásra, hogy egy olyan észleletet adjon, ami nem egyezik az ingerforrás egy fizikai mértékével” olvashatjuk a wikipédián.  

Az optikai illúziók vizuális megtévesztéssel járnak. A képek elrendezésének, a színek hatásának, a fényforrás vagy más változó hatásának köszönhetően a félrevezető vizuális hatások széles skálája látható.

Én most egy-két egyszerű „trükköt” választottam, ami könnyen elkészíthető, és vele könnyen elvarázsolható bármely gyermek, vagy éppen az unokánk.

Kisebb vagy nagyobb?

Az alábbi méretezett ábrát vagy megrajzolja valaki, vagy innen letölti. Egy szívószálból kettő 6 cm-es darabot levág, és máris kezdődhet a móka.

Hasonló játék a másik. Arra kell csak ügyelni, hogy az ívek (amelyek teljesen egyformák) sarkai derékszögben legyenek levágva. 

Érdekes az üveges játék is. Egy lapra két fekete nyilat (előre, hátra mutató) rajzolunk, és egy üveget félig öntünk vízzel. A lapot az üveg mögé visszük, és ha kicsit alulról nézzük, két egy irányba mutató nyilat látunk (merthogy valójában az egyiket valósan, a másiknál tükörképet látunk).

A kalitkás képet szokták a gyerekek legjobban szeretni. Kell egy rácsos kalitkát rajzolni és mellé egy madárkát. Ha a kettő közé egy kb. 4 cm magas lapot teszünk, és el kezdjük nézni úgy, hogy az orrunkkal közelítünk az álló laphoz, azt látjuk, hogy a madárka bemegy a kalitkába. 

A „mozgó képet” is megpróbáltuk, de nekünk nem sikerült annyira jól, mint az eredeti videón. 

https://www.youtube.com/watch?v=4kusBzkjods&t=56s

A végére még egy kép! 


 

Megjegyzések