Ismét kinti játék

Minél több mozgás a friss levegőn!


Az kellene mindenkinek! Belegondolt már valaki, hogy egy szerencsétlen gyermek, mennyit üldögél négy fal között! Az iskolában (és az óvoda is csak árnyalattal jobb) 8-tól, úgy 15, 16 vagy 17 óráig. Aztán hazamegy, leül tanulni, vagy TV-t nézni, vagy a számítógép elé. Ez durván és jóindulattal: 10-12 óra.

Én már annyiszor elmondtam, hogy „Ki a szabadba, mert az fontos!” hogy most másoktól idézek.

Népegészségügyi Központ ajánlása: „Az emberi szervezet működését nagyban segíti a rendszeres, szabad levegőn való tartózkodás. Lehetőségekhez mérten ez legyen zöld – park, erdő.”

Dr. Fonyó Barbara: „Melyek azok a hatások, amelyek miatt akár egy kis megfázást is hajlandó vagyok megkockáztatni a friss levegőn a gyerekeim szellemi-lelki fejlődése érdekében? csupán napi 15 perc szabad játék a természetben jelentős mértékben javítja az iskoláskorú gyerekek teljesítőképességét, koncentrációját és memóriáját, legyen szó iskolai munkáról vagy házi feladatról.

  1. A szabadban végzett játék fokozza a gyerekek kreativitását: semmit nem kapnak készen, maguktól kell kitalálni, mit kezdjenek egy kezük ügyébe került tárggyal, hogyan hozhatják ki belőle a legtöbbet saját szórakoztatásukra.
  2. A friss levegőn gyakran játszó gyerekek döntéshozatali mechanizmusa is javul: fejlődik az önállóságuk és a szervezőképességük, a biztonságos szabadtéri környezetben biztosított játék során ők maguk döntenek arról, hogy hol és mivel foglalkozzanak.
  3. A fokozott kreativitást igénylő, szabad levegőn végzett játék során a gyerekek egymással is könnyebben teremtenek kapcsolatot, a közös élmény közelebb hozza őket a (kor)társaikhoz.
  4. A friss levegőn töltött idő egyértelműen jó hatással van a gyerekek lelki-szellemi kedélyállapotára: a szabad, önfeledt mozgás, játék energiát, vidámságot hoz a hétköznapokba és nem ad esélyt a nyomott/depresszív hangulat kialakulására.
  5. A szabadtéri játék során számtalan olyan tevékenységgel ismertethetjük meg a gyerekeket, amelyeket például az iskolai órákon vagy otthon nem lehet bemutatni, amelyekhez (nagyobb) térre van szükség.”

Ilyenek az aszfalt játékok, amiket már mutattam is 


http://www.modernnagyi.hu/2021/09/kinti-jatek.html 

http://www.modernnagyi.hu/2021/06/vakacio-2.html 

http://www.modernnagyi.hu/2020/08/osemberes.html

és most három újabb kinti játékot mutatok.

Irány, az irány! Rajzolunk a kőre egy 5x10-es pályát, úgy hogy mindegyikbe kényelmesen beleférjen két talp. Az elő négyzet a Start és a Cél is, vagyis innen indul, és ide kell visszaérni. Az egyik játékos szemét bekötjük, egy másik pedig irányítja. Pl. Lépj előre kettőt, lépj balra hármat, lépj előre egyet, lépj hátra négyest stb. Összesen 10 utasítást kell adni úgy, hogy terv szerint visszaérjen az első négyzetbe, vagyis a Start-Cél mezőre. Kisgyermekeknél célszerű előre megtervezni és leírni a tíz lépést, és kis kártyaként használva csak felolvasni. Nagyon mókás a többi gyermek számára a lépegetés találata. Végül levesszük a kendőt, és mindenki kacag, mert szinte biztos, hogy nem a Cél mezőn fog állni.

Hagyományos labirintus: ugyanolyan, mint bármely labirintus, csak nagyobb, vagyis akkora, hogy járni lehessen benne. A közepén egy csoki, vagy valami jutalom, hogy érdemes legyen érte elindulni.

Láb-labi, tyúklépéssel: Annyi talpat rajzolunk a pálya szélére, különböző színnel, ahány gyerek játssza. Ugyanezzel a színnel kacskaringós vonalat rajzolunk a lábtól elindulva, ugyanahhoz a lábig visszatérve. Igyekezzünk egyforma hosszúra rajzolni! De hogy igazságosabb legyen,  a legkisebb, legfiatalabb játékos választ először pályát, és ha többször játsszák, mindig mindenkinek más színről kell indulnia. Mindenki csak a saját színén, tyúklépésben haladhat csak. A végén az győz, aki előbb visszaér. 

Megjegyzések