Az „Okos” búzaszem

 Mese felnőtteknek.


Nos, ha jól meggondolom, gyermek is olvashatják, sőt tanulhatnak belőle. Nincs benne semmi obszcén, trágár kifejezés, gyűlölködés, de mint minden mesében, van némi igazság is.  

Okos búzaszem   

Már most is ismert az okos telefon, az okos óra, az okos TV, az okos kávéfőző, az okos kutyafüle, meg a többi. De hallottatok-e már az okos magról? Nem? Nem csodálom, mert ez az én új találmányom.

Bemutatom nektek. Aki annyi nyarat megért, mint én, az emlékszik még a lóval húzott ekére, a kaszával vágott gabonára, vagy a teknőben kelesztett, gyúrt, kemencében sült illatos kenyérre. Aztán ahogy cseperedtem, változtak a dolgok. Jött a kurblis telefon, a tárcsás telefon, az egyre kisebbedő mobiltelefon, most meg már (az internettel együtt) többet tud, mint egy tudós. Vagy: jött a nagyhangú pöfögő traktor, aztán a kényelmes, légkondis, majd ezt követően olyan mezőgazdasági jármű, hogy szinte egyedül mindent megcsinál. Sőt, már olyan „traktorok” vannak, hogy nem is kell bele ember, csak a számítógépnél, a meleg szobában ül valaki, és onnan irányítja a szántást, vagy a betakarítást.

Na de az én találmányom, mindenen túl mutat! Az okos búzaszem! Hát az olyan, de olyan okos, de olyan … , hogy alig találok rá szavakat. Tavasszal (merthogy már nem kétszer vetnek) korán reggel felkel, kidugja az orrocskáját, aztán azt mondja:

- Hm! Nézzük csak! Kezdődhet-e a vetés? Elég jó idő van-e? Azt hiszem, még pár napot várni kell – és visszabújik kamrácskájába.

Egy-két nappal később ismét kibújik, ismét körülnéz, és azt mondja:

- Hát lássuk csak! Szépen süt a nap, egy-két bárányfelhő itt, ott, ez jót ígér. A hőmérséklet is pompás, néha egy kis hajnali talaj menti fagy, nekem meg se kottyan. Irány a szántóföld!

Természetesen az összes többi búzaszem is okos, így ők is útra kelnek, és fertályórán belül ott nyüzsög a rengeteg magocska a szántóföldön, a legjobb helyet keresve. Majd egy szempillantás alatt, zsupsz, már bent is vannak a földben.

Ott nőnek, nődögélnek egész tavasszal és nyáron – csírázás, kelés, bokrosodás, kalász megjelenése, szemek beérése – ahogy annak lennie kell. Aztán az érett legszebb, legegészségesebb magok elindulnak a magtárakba, a többiek a malmokba, hogy finom, jó minőségű liszt, majd sütike legyen belőlük.

Tudom, most az jár a fejetekben, de ha nincsenek gépek, akkor mi lesz a gyomokkal?! Hát azokkal már semmi gond. Merthogy idővel a gyomok is OKOSOK lettek. Észrevették, hogy őket mindenki utálja, irtja géppel, vegyszerrel és amivel csak tudják.

-Hát kell ez nekünk? – tették fel a kérdést – jobb, ha ki sem bújunk.

Így is lett. Az OKOS búza mellett, az OKOS gaz ki sem dugja a fejét. Nézd csak meg! Ott ahol OKOS búza van, egyetlen egy, icinyke-picinyke gazt sem látsz.

Ha a gaz kinőtt volna, az én mesém is tovább tartott volna.


Megjegyzések