A nagy hódító!

 Még egy kis szorzás.

Ez egy olyan játék, ami a szorzás, a területszámítás, az írás, a rajzolás gyakorlás mellett, sok egyéb más képességet fejleszt, és mindezt élményszerűen, játékosan. Tapasztalatból tudom.

Eszközigénye szinte semmi. Az alapjátékhoz (1.) elég kettő dobókocka, egy négyzetrácsos lap és játékosonként egy-egy más színű filctoll. A számítógépes játékokhoz hasonlóan, három (nehézségi) fokozatban találtuk ki. Szándékosan használok többes számot, mert unokámmal közösen alakítottuk ki a végső fokozat, a végső szabályokkal.

A játék lényege: két dobókockával kell dobni. A dobókocka két száma adja azt a két számot ami szerin színezni kell, illetve területet foglalni. Pl: ha az egyik kockán 5, a másikon 3 van, akkor 5x3 vagy 3x5 területet foglal el a játékos. Az győz, akinek nagyobb a területe. Először én úgy terveztem, hogy egy-egy játékos egy-egy sarokból indul, de unokám javaslatára változtattunk a szabályon. Mindenki onnan indul, ahonnan akar. Így tényleg tudunk egymás elől területeket elhódítani.

Alapjáték, 1. Csak egy négyzetrácsos lap kell, játékosonként egy filctoll és két kocka. A játékosok felváltva dobnak és a két számjegynek megfelelően színeznek. 

Középszint 2. Hasonló az előzőhöz, de itt10 x 10-es mezőket kell megszerezni, amire ki teheti mindenki a zászlóját.

A zászló úgy készül, hogy egy parafa dugót négy részre vágunk, abba egy fogpiszkálót szúrunk, arra egy kis papírból lobogót ragasztunk.

Felsőszint 3. A négyzetrácsos lapon 5 x 5-ös mezők láthatok, amiből 8 x11 van. A képen látható módon, akadályokat helyezünk el. Többnyire ezek segítenek, néha gátolnak a területszerzésben. Csak folyamatosan lehet területet foglalni, de azt lehet bármilyen irányban. 

Híd: területe 2 x 5. Ebben az a jó, hogy csak 3 x 5 részt kell megszerezni, és máris a mienk.

Fa (zöld pöttynek látszik). Területe 2 x 2, tehát ezzel is jobb pozícióba kerülhetünk.

Aranypénz: A legjobb, ha aranyat találunk. Itt elég akár csak 1 négyzetet megszerezni, akkor az egész (5 x5) a miénk.

Bomba (fekete pöttynek látszik): nem érdemes rámenni, mert az nem megszerezhető.

Tó (kék): A tavakra nem szabad rámenni, ki kell kerülni.

Cél, hogy minél több területünk legyen. Ha valaki egy 5 x 5 területet megszerez, ráírhatja a monogramját. Az győz, aki több helyre tudta beírni a nevét. Ám mindenki nyertese a játéknak, hisz gyakorolta a szorzást, sőt, ismerkedett a területszámítással és talán még jól is érezte magát.  

Megjegyzések