Töri- társas

 Hangolódás az iskolára.


Korai lenne? Arra gondoltam, hogy nem sokára itt az iskola, ezért egy olyan játékokat kínálok, amiből tanulni is lehet. Ráadásul Árpád, Géza és I. István olyan személyek, akikkel több évfolyamon is találkozhatnak a gyermekek.

Készítettem egy olyan társasjátékot, ami Álmostól I. Béláig vezet, és a Töri-társas nevet adtam.  A társasjáték kifejezés nem is jó szó rá, hiszen csak ketten játszhatják.  Lényegében egy egyszerűsített családfa (a korra jellemző módon, nők nincsenek rajta). A gyermek látja, olvassa, emlékezetébe vési a látottakat hallottakat, játszik vele, szóval egyszerre több oldalról történik a bevésés. Ez a tanulás legbiztosabb módja.

Tartozik hozzá egy játszólap, amin a nevek vannak. 

Kettő dobókocka, a következő betűkkel: A Á J  Ü E F SZ L G M K és  *. Azért ezekkel a betűkkel, mert ezekkel kezdődnek a táblán lévő nevek. 

Valamint a játék tartozéka 22 darab takaró lapocska. Ezzel takarjuk le az összes nevet, játék előtt. Ezt úgy készítettem, hogy darabonként kivágtam egy 1 x 4 cm-es és egy 1 x 6 cm-es papírcsíkot, és a kettőt úgy ragasztottam össze, hogy középen összecsippentettem a felsőt, ez a felső rész lett a fogója.


És persze mindez egy olyan dobozban van, amin Árpád látható.

Játékszabály: A játékosoknak azt mondjuk, hogy jól nézzék meg a neveket, és próbálják az emlékezetükbe vésni, majd az összeset letakarjuk a lapocskákkal. Ezután a játékosok felváltva dobnak a két kockával. Az adott betűvel kezdődő nevekről (amit nem látnak) levehetik a lapocskát, feltéve, ha emlékeznek rá. Ha sikerült maga elé teszi a lapocskát, ha nem vissza kell tenni. Ha szerencsés és ügyes, egyszerre több találata is lesz. Pl. Ha a T és az M betű jött ki, akkor övé lehetne (feltéve, ha emlékszik rá, hogy hol van) Teveli, Tarhos, Termecsu, Taksony és Mihály, vagyis egyszerre négy lapocska. A nevek pirossal és feketével íródtak. A pirosak az jelentik, hogy ők uralkodtak is. Ha a csillag van felül, akkor egy, bármely lapot leveheti. Addig tart a játék, míg az összes takaró el nem tűnik. Az győz, aki a legtöbb lapocskával rendelkezik.

Ha gyermek többször játszik ezzel, fejlődik a memóriája, óhatatlanul találkozik régi magyar nevekkel, látja, kik uralkodtak, megtanulja, első királyunk elődeit és utódait.

Végül két kis egyszerű versikét, mondókát mutatok be. Hogy ez miért jó? Mert már harmadik osztályban találkoznak a gyerekek ezekkel a nevekkel, és itt játékosan megtanulhatják, aztán később elmarad a játék és maradnak a nevek. Hisz a téma előjön negyedikben, felső tagozaton és a gimiben is.

 1. 


2.

 

       

Megjegyzések