Kedvcsináló iskolakezdéshez

 Bőségszaru elsősöknek. 


Egy nagyon régi, több, mint 60 éves képet őrizgetek, melyen német unokatestvérem látható, aki első osztályba indul.

Az 1800-as évektől Szászországból elterjedt, hogy a kis elsősöket első tanítási napon megajándékozzák. Németországban és környező országokban hagyományosan még ma is, a picik hatalmas tölcsért kapnak, tele ajándékkal és édességgel, hogy jobb kedvvel kezdjék az iskolát.

A németek „Schultüte”-nek, nálunk ajándék zacskónak, ajándék tölcsérnek hívják, de nekem legjobban a „Bőségszaru” elnevezés tetszik.

Amikor az első kisunokám elsős lett, gondoltam, megajándékozom egy általam készített, teli tölcsérrel. Ugyanakkor a kisebbik meg az óvodát kezdte – bár ez nem szokás – neki is készítettem egyet, csak kicsit kisebbet. Szóval már nálunk is hagyomány. Mindhárom iskolásunk kapott egyet-egyet, amikor elkezdte az iskolát.

A készítése rendkívül egyszerű. Ha valaki rákapcsol a következő linkre, lépésről lépésre láthatja a készítés folyamatát: http://www.basteln-gestalten.de/schultuete-basteln

Kemény kartonpapírból tölcsért formálunk, majd összeragasztjuk. A tetejére vékony papírból hengert ragasztunk, melyet egy szalaggal összelehet kötni.

Én csak egyszerű mintás kartont használtam, de ha valakinek egyszínű kartonja van, saját maga készítette formákkal díszítheti, így jobban megadva lányos vagy fiús formáját. Ilyet is lehet a neten látni bőven.

Igaz, hogy nálunk ennek még nincs nagy hagyománya, de ami örömöt okoz, az csak jó lehet. Próbáljátok ki!



Megjegyzések