Isten veled nyár!

 Szeptember 1.


„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a” … nekem.  

Jól tudom a szokásos szöveget: minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ez biztosan így is van. Igen, a tavasz gyönyörű, mert akkor ébred és nyílik a természet, a szürkeséget felváltja a zöld és más színek. Langyosan simogat a nap sugara, megjelennek az első friss zöldségek és gyümölcsök és visszajönnek a madaraink. Az ősz, a színek kavalkádja és a termések özöne, a nagy betakarítások ideje. A tél a tiszta fehérségével – feltéve persze, ha mindent beborított a hó – a szánkózás és a hógolyózás örömével, a meleg szobában történő olvasgatással, sokak számára bizonyosan nagyon kedvelt. Én viszont fázok.  

Igen, ez mind szép és jó, de a nyár, az azért mégis csak más. Nekem biztosan. Lehet, hogy azért mert a Balaton mellett nőtem fel? Vagy csak egyszerűen imádom a meleget? Van annál jobb, mint a meleg napon sütkérezni, kis semmi ruhában, aztán néha a hűs habokban megmártózni? Tanévzárók, kirándulások, nyaralások, bográcsozás … soroljam?! Azt is nagyon szeretem, hogy hosszúak a napok. Már hajnali négykor dereng és fél kilenckor is világos van. És imádom a barackot, a dinnyét, a kukoricát, még a szedret is, pedig az sok maszatot csinál. Szabó Lőrinc milyen egyszerűen fogalmazza meg:

Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.

No és a szeptemberi ünnepekről se feledkezzünk meg!

Ötödike a nagyszülők napja. Ezt csak azért írom, mert mi is azok vagyunk, és tudom, hogy sok olvasóm is az. Hajrá Nagyszülők!

Nyolcadika a „Kisasszony napja”, Szűz Mária születésének napja. Magyarországon kedvelt búcsúnap. A hívő asszonyok kimentek a szabadba napfelkeltét várni. Úgy tartották, aki arra érdemes, a felkelő napban megláthatja Máriát.

Tizenötödike a demokrácia napja. Ez nem tudom, kinek mit mond, én nagyon foltosnak tartom.

Harmincadika a népmese világnapja. Erre majd ha odaérünk, külön kitérek.

Hát, istenveled szép nyár! Egy egész évet kell most rád várni!

 

Megjegyzések