Rovarok, bogarak

 Nem kell tőlük félni!


Egyik-másik még szép, sőt hasznos is. Bizonyára Ti is voltatok már olyan szerencsés helyzetben, hogy közelről is megcsodálhattátok, akár a kertetekben is ezeket az érdekes állatokat. A legfontosabb, hogy bátran keressetek a szabadban (kertben) ilyen állatokat, és ne féljetek tőlük! A szarvasbogár nem csíp és nem harap, hatalmas agancsa csak ijesztgetésre való.

Séták, kirándulások során, kertészkedés közben nagyítók segítségével természetes környezetben figyelhetitek meg a lepkék, katicák, hangyák, szöcskék, tücskök, hernyók, élőhelyét és tulajdonságait. Tudtátok, hogy a bogarak az állatvilág legnépesebb csoportja, minden ötödik élőlény bogár? Eddig 400 ezer fajt jegyeztek fel, Magyarországon 6300 féle bogár él. A legnagyobb bogár a 17cm-es óriáscincér, a legnehezebb, a Brazíliában élő góliátbogár, amely akár 100 grammosra is megnőhet.

A bogarakat ezek alapján ismerhetjük fel:

  • Első pár szárnyuk megkeményedett szárnyfedőt alkot, amely védi a másik pár, hártyás szárnyukat és a potrohot,
  • a tor össze nőtt, a potrohhal,
  • ivarszerveik a potrohban vannak,
  • 11 részből áll a csápjuk. 
  • 6 lábuk van, 
  • Magyarországon a bogarak mérete 0,5 és 7,5cm között változik, a legnagyobb a nagy szarvasbogár.

Szinte mindenkinek van valami, amitől megijed, fél, pedig elvileg semmi oka rá, én pl. az ízeltlábúaktól. Van, aki az egértől, vagy a csupasz csigától fél, van akinek fél méter magasban is tériszonya van. Ezek mind olyan dolgok, amiktől elvileg nem kéne félni. Lehet, hogy elég lenne jobban megismerni ezeket az állatokat, elmagyarázni, milyen szerepük van pl. a növények beporzásánál. Szóval bár én is tartok ezektől, és kellő távolságból gyönyörködöm csak egy két szép bogárban, mindenkit arra buzdítok, hogy ne félejenek. Sőt ismerkedjenek velük, olvassanak róluk.

A rovar és a bogár nem ugyanaz! Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár! – szokták mondani. Ugyanis, ha az állatok rendszerét vizsgáljuk (a képen látható) az ízeltlábúak törzsébe tartozik, a rovarok osztálya, és abban vannak a bogarak. 

Végül egy játék: 0-10-ig jellemző dolgokat kerestem rovarokról, de nem írtam be az összeset. Melyiket tudod, melyiket nem? Ha nem tudod de érdekel, megírom neked. 

db

Miből van egy rovaron ennyi?

0

A kullancsnak 0 szeme van.

1

1 szarva van az orrszarvúbogárnak.

2

 

3

A bogaraknak 3 „agya”, kis agycsomója van, a látást, mozgást, érzést biztosítja.

4

Fejlődésük 4 szakaszból áll: pete, lárva, báb, kifejlett bogár.

5

A páfrányos pókoknak öt pár csápjuk van 

6

 

7

 

8


9

Egy csótány 9 napig tud fej nélkül élni. 

10

A ráknak 10 lába van.

https://www.abatox.hu/tudaskozpont/online-rovarbeazonositas  Ez egy rovar beazonosító. Nagyon jó és nagyon hasznos. 

Megjegyzések