Magyarország megyéi, megyeszékhelyei

 Megyékkel, tanulási módszer. 


A megyékkel már foglalkoztam, játékot is kitaláltam hozzá, és  közreadtam. Itt található: http://www.modernnagyi.hu/2019/04/jatekos-tanulas.html . Most ismét a megyék és megyeszékhelyek megtanulásához adok segítséget, de úgy, hogy az egyben más szó és számsorok megtanulására is alkalmazható a módszer. Pl a versbe vagy rímbe-szedés, a legek kiválasztása, a név-azonosság keresése stb. 

Egy játék persze ehhez is dukál. 


Kell 3 koncentrikus körlap. A legkisebben a megyeszékhelyek, a középsőn a megyék nevei, a legnagyobbon csak egy kivágott körcikk kell, de mivel  ez a felső lap, én ki is dekoráltam.

A lapokat 19 egyenlő részre osztottam, hisz 19 megye van. A városokat pirossal, a megyéket fekete betűkkel írtam, de azonos alapszínt adtam az összetartozóknak. Pl. Heves megye környezete sárga, épp úgy, mint Egeré. A két kisebbik körre, füleket is ragasztottam, hogy könnyebben lehessen tekergetni. A három körlap, egy miltonkapoccsal van középen összekötve. 


A játék, illetve a feladat lényege, hogy addig kell tekergetni a kicsi és a nagy kör fülét, míg az összetartozók nem kerülnek egymás mellé. Pl. Zala megye, Zalaegerszeg, vagy Baranya, Pécs. A szín segít! 


Ezek a megyék. Hogyan tanuljuk meg? Ha ritmusosan mondja valaki, könnyű.

A megyeszékhelyeket, hogy melyik megyében van, úgy lehet könnyen megjegyezni, hogy megkeressük a közös pontokat:

1. A legegyszerűbb, amikor név-azonosság van:

2. Próbálok valamilyen kapcsolatot teremteni a megye és a város neve között, pl:

  • Vas megye, Szombathely (szombat után vasárnap)
  • Fejér megye, Székesfehérvár (fehér, fejér, nagyon hasonlítanak egy másra)

3. Rímbe szedve (3 egymás melletti megye):

  • Szekszárd Tolna és Pécs Baranya,
  • Kaposvár Somogy, a szomszédja.

vagy

4. Valami tartalmi kapocs, pl:

   Eger, Heves megye (Egerről mindenkinek az Egri csillagok jutnak eszébe, ahol a nők is bőszen,          hősiesen HEVESEN harcoltak.

   Ilyet, vagy hasonlót bárki kitalálhat. Az a legjobb kapocs, (és ez más szó és számsorok               megtanulására alkalmazható), amit magunknak, saját magunk találunk ki, saját élmény alapján.

5. A „leg”-ek kiválasztása: pl legrövidebb, leghosszabb, legszebb, legmókásabb stb.

    Pl. a leghosszabb megye név: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, megyeszékhelye: Miskolc Felteszem      magamnak a kérdést, MI a leghosszabb nevű megye? Borsod-Abaúj-Zemplén. MI? Hát MIskolc. 





Megjegyzések