A hobbi

 Múlik az idő.


Nyugdíjas vagyok. Nyugdíjasnak lenni egy különleges állapot. Minden megváltozik, de ezt csak az tudhatja, csak az értheti, aki várta, megérte és benne él. Erről írtam egy kis szösszenetet.

Nyugdíjba mentem. De jó! Már nagyon vártam. Ámbár nem könnyű a nyugdíjasok élete. Eddig minden napomnak megvolt a maga ritmusa, rendje. Korán keltem, megpróbáltam magamnak valami elfogadható emberformát adni – megjegyzem hatvan fölött ez nem kis teljesítmény – aztán irány a munkahelyem. Gyakorlatilag ott voltam egész nap. Este otthon egy kis pihi, vacsi, TV nézés, néha mosás, takarítás, vasalás, meg hasonlók. Ügyesen kellett beosztanom az időmet, hogy minden meglegyen.

De most?! Akkor kelek, akkor fekszek, amikor akarok. Egész nap azt és úgy csinálom, ahogy jólesik. Mindegy, hogy hogy nézek ki, és hogy mit, mikor teszek. Van egy kis házimunka, kertészkedés, vásárlás, ám ez se fizikai és szellemi képességeimet nem meríti ki.

Valami hobbi kéne!

Könnyű ezt mondani, de milyen nehéz kiválasztani. Végig gondoltam. Valami olyan kellene, ami érdekel vagy tetszik és főleg olcsó. Ám, minden hobbi pénzbe kerül. Vegyük pl. az utazást. Olyan szívesen megnézném a piramisokat, vagy kínai nagyfalat. Lapozunk! Egyre sem telik, nem ám rendszeres utazgatásokra.

Gyűjteni kellene valamit. Az autó, az ékszer szóba sem jöhet. Valami kisebbet? Érméket, kristályokat, dedikált könyveket, képeket … ? Nem, ez még mindig nem az én kategóriám.

Sportoljak? De mit? Egyrészt én már gyerekkoromban is inkább az üldögélős típus voltam, másrészt az is pénzbe kerül. Ha csak be akarok lépni valahova – kinti vagy benti pálya, sportcsarnok, uszoda stb. – már az sincs ingyen, és akkor a ruháról, a felszerelésről még nem is beszéltünk.

Tovább gondolkodok. Mi az, ami nem kerül pénzbe? … ha egyáltalán van ilyen.

Hoppá! Megvan! A futás! Nem kell terem, nem kell pálya, csak kimegyek az utcára, vagy a parkba, aztán gyerünk. Vagy mégsem? Hát, azt hiszem, legalább egy futócipő az kellene. Meg talán egy erre az alkalomra használható nadrág és dzseki sem ártana. De a legnagyobb baj, hogy fárasztó. No és az időjárás?  … hideg, szél, eső, … rágondolni is rossz.

Döntöttem. Nem utazok, nem gyűjtök, nem sportok. Írok. Mesét, novellát … és leírok mindent, ami eszembe jut. Csak ne hallanám állandóan „lelki-füleimmel” Petőfi szavait: „Ha nem tudsz mást, mint eldalolni saját fájdalmad s örömed …”!

Megjegyzések

  1. Na ez telitalálat! Sokunkat érint és öszegzésre késztet a kor!Hihetetlen külömbségség van a leirt és a gondolatban csak magadnak szoló emlékezés között, melyek csak úgy jönnek elő, hogy nem is te irányítod emlékeidet csak betolakodnak és eltünnek és a tiéd maradnak. A sok össze-vissza emlékekből áll életed értelme, ha olyan vagy, megláthatod igazi arcodat a változó tükörben. Néha oly gyorsan peregnek le ezek a képek, hogy rájösz míly rövid az élet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van. Vajon összeáll az életünk értelme bármikor, bármiből? Talán nagyon öreg korunkra letisztulna a köd, de addigra meg már elbutulunk. Még gondolkodok ezen 20 évig.

      Törlés

Megjegyzés küldése