Ly, vagy j? Játékos tanulás

 Játék és nyelvtan


Pontosabban helyesírás, még pontosabban „ej” vagy „jé” helyes használata. Már az elsősöknek el kezd problémát okozni – hisz kiejtésében teljesen egyforma – aztán sokaknak egész felnőttkorukra megmarad. 

Az én korosztályom még talán emlékszik rá, hogy nagyszüleink, különösen a vidékiek, még másként ejtettek bizonyos szavakat. Pl. azt mondták „góla”, „illen”, „ollan”, „veszéles” stb. Ezek nekünk, akkor kis segítség volt, mert tudtuk, hogy ezek ly-es szavak. Igaz, a legtöbb szóra nem volt ez érvényes. Ráadásul húsvét volt, és maradt tojástartóm. 

Egy szónak is száz a vége, meg kell tanulni a leggyakrabban használt j-s, ly-es szavakat. És mi a legszórakoztatóbb tanulás? A játék. Mi a legbiztosabb bevésés? Minél több érzékszervünket vetjük be a tanulás során, annál mélyebb a bevésés.

A mi esetünkben 

  • a szem (vizuális) látja a j-t, vagy ly-t, sőt színessel ki is van emelve 
  • a fül (auditív): hallja, hisz el kell olvasnia, 
  • a keze, az érintése, a tevékenysége (motorikus), tesz-vesz, rakosgat, csoportosít. 
  • És ami még nagyon fontos, a tanulásban való érdekeltség: jelen esetben ez a győzni akarás.

A játékhoz nem kell más, csak egy nagy tojástartó, papír, egy kis dekorgumi, golyók, vagy babszem, dobókocka, olló, ragasztó és írószer. 


Készítettem 50-50 szókártyát, ly-es és j-s szavakkal. Kivágtam dekorgumiból 30 db, 2 cm átmérőjű körlapot, és gyűjtöttem 30 db fagolyót (ez lehet babszem is), ezek a bábuk. 

 

Játékszabály: Kikészítjük a játéktáblát (tojástartó), mellé egyik oldalra a körlapokat, másik oldalra a golyókat vagy babot, középre vegyesen a szókártyákat. Kettő játékos játszhatja, az egyik az Ly, a másik a J. Felváltva dobnak a dobókockával.  Aki, ahányat dob a kockával, annyi szókártyát vehet ki a sajátjából. Tehát az „Ly” játékos, ly-es szavakat, a „J” játékos, j-s szavakat, amit hangosan el is kell olvasniuk. Ugyanennyi bábut megfog, a golyó a mélyedésekbe, a körlap a csúcsokra kerül. Az győz, akinek előbb telelesz a mezője, vagyis aki előbb összeszedi a 30-at. Nyilván a győzelem a szerencsén múlik, hisz nem tudni, ki hányast dob, de mindenki nyertese a játéknak, mert gyakorolta, vagy talán egy életre megjegyzett pár ly-es, illetve j-s szót. 


Megjegyzések