Nők napja 2023

 Éljenek a NŐK!


Van valami, ami erősebb a férfierőnél? Igen, a női gyengeség. (Wohl Stefánia nyomán)

Nő létemre nem akarom a nőket dicsérni, magasztalni. Inkább összegyűjtöttem pár magyar hölgyet, akikre büszkék lehetünk, akik nélkül szegényebb volna a világ.

Szent Hedvig, Zita és Mária Terézia híres magyar királynők voltak.

Hugonnai Vilma volt az első magyar orvosnő, illetve az első diplomás. Munkája során a nők egészségére, foglalkoztatására, képzésére koncentrált.

Glücklich Vilma volt az első hölgy, aki magyarországi egyetemen szerezhetett diplomát. Ő alapította meg a Magyar Feministák egyesületét egy barátnőjével, Bédy-Schwimmer Rózsával, majd az egyenjogúságért és a választójogért harcoltak.

Dr. Ungár Margit 1928-ban szerzett diplomát, és vált Magyarország első női ügyvédjévé.

Steinschneider Lilly egy repülőverseny láttán határozta el, hogy pilóta lesz. 1912-ben szerezte meg igazolványát az ország első női pilótájaként.

Dienes Valéria nemcsak író és filozófus volt, de ő volt az első magyar professzornő, egyetemi doktor.

Torma Zsófia az ország első magyar régésznője volt, sőt egyes források szerint az egész világon ő volt az első hölgy, aki ezt a karriert választhatta.

Lomb Kató a legismertebb magyar szinkrontolmács. Több mint húsz nyelvet tanult meg autodidakta módon, a legtöbbet megfelelő nyelvkönyvek, tanár és a modern technika segítsége nélkül. Módszere segítségével tizenhat nyelvvel keresett pénzt. 

Telkes Mária magyar származású, amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője. Unokahúga, Telkes Margit szintén híres, ő gyermekorvos és író volt.

Kaffka Margit író, egyedülálló jelenség volt, hiszen az alapvetően férfiközpontú Nyugat-korszak idején ő volt az egyetlen nő, aki hasonlóan komoly hírnevet szerzett, mint férfi kortársai. Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszonynak" nevezte.

Szabó Magda talán az elmúlt évtizedek legnépszerűbb írója, aki nemcsak a közönség, de az irodalomkritika tetszését is elnyerte műveivel, sőt nemzetközi elismeréseket is szerzett. 

Fáncsi Ilka, Domján Edit, Bara Margit, Szeleczky Zita, Blaha Lujza híres színésznők volta. Végül a sort Tüdős Klárával zárom, aki az első magyar női futballista volt.

Tudósból, íróból, költőből, uralkodókból is írhattam volna sokkal többet, és akkor még a sportolókról, a zenészekről, és ki tudja még milyen területen munkálkodó hölgyekről nem is beszéltem. Végül, de nem utolsó sorban említeném a hétköznapi hősöket, az édesanyákat, akik sokszor egyszerre két generációt (gyerekeiket, szüleiket) istápolnak munka és háztartás mellett.

Éljenek a nők!

 

Megjegyzések