Kokárda

Kokárdakészítés. 


Kokárdakészítő versenyre hívlak benneteket! A vírus miatt nagy és különösen közösségi ünneplésre nem lesz lehetőség. Ettől még méltóképpen megünnepelhetjük történelmünk egyik legszebb, legnemesebb ünnepét. Legalább a szívünkben, legalább virtuálisan ünnepeljünk! Nincs más dolgod, mint készítesz egy kokárdát, ide feltöltöd, megírod a korodat és a keresztnevedet. Én pedig 15-én közzéteszem, összegyűjtve. A legtöbb lájkot kapók, a legszebbek oklevelet is fognak kapni. Részletekért, kattints a képre!

Hogyan készíthetsz kokárdát. Hát ennek se szeri, se száma. A legegyszerűbb a rajzolás, illetve színes ceruzával annak kiszínezése. Ennél kicsit nehezebb, ha kifested. Készítheted krepp-papírból ragasztással. 

Aki tud varrni, az varrjon nemzetiszínű szalagból! A nagyon ügyesek (nagymamák besegíthetnek) horgolhatnak, köthetnek, vagy hímezhetnek.

Tudod honnan ered a kokárda?

A kokárda magyarországi megjelenése az 1848-as forradalomhoz kötődik. A forradalom kezdetének előestéjén, március 14-én a pesti radikális ifjúság vezérei, Szendrey Júliától, Petőfi Sándor felesége, illetve Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat, amelyeket a kabát hajtókáján vagy a mellrészén, a szív felőli oldalon viseltek. A kokárdával azt akarták jól láthatóan közölni, hogy viselője a magyar forradalmi eszméket magáénak vallja.

Milyen sorrendben szerepelnek helyesen a kokárda színei?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen a színek helyes sorrendje a kokárdán. A vita tárgya, hogy a pirosnak vagy a zöld színnek kell középen lennie. A leginkább elterjedt a kívül piros, belül zöld, amely elméletileg helytelen, mivel a szabály szerint a színek mindig belülről kezdődnek. A magyar kokárda tehát az „előírás” szerint helyesen kívül zöld, belül piros kell, hogy legyen. A hagyomány szerint többen a kívül piros változatot használják. Nem számít. Mindegyik szép, mindegyiket a szívünk felett viseljük.

 

 

Megjegyzések