Ha Húsvét, akkor nyuszi

Pompon-nyuszi.  


Húsvétkor a csapból is nyuszi folyik. És persze mi is azt készítünk, most éppen fonalból, de készítettünk már WC papír hengerből, üdítős dobozból, kiszáradt filctoll kupakjából, zokniból, szalvétából és még sorolhatnám. 

A boltok is televannak ilyen-olyan csoki nyuszival.  A mai gyermek ezt látja úton, útfélen. Vajon tudják, hogy hogy jön a nyuszi a képbe, egy keresztény ünnepen?

Milyen is az igazi húsvéti nyúl? Ha egyáltalán van ilyen. A nyulat, mint jelképet először a XII-XIII. századi Németországban, kapcsolták össze a húsvéttal. Itt ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, a tojásaikkal együtt. A gyöngytyúk elnevezése (Haselhuhn, röviden: Hasel) és a nyúl elnevezése nagyon hasonló: Hasel, Hase. Ez a hasonlóság okozta a gondot. Az a szokás, hogy a húsvéti nyúl fészket rak, pedig onnan ered, hogy az emberek megfigyelték, ahogy a mezei nyúl fészket épít a kisnyulak számára.

Mindegy, ha nyúl, hát nyúl. A gyermekeknek viszont örömöt, boldogságot jelent.

A mi nyuszink fonalból készült, méghozzá két szürke pomponból. A pompon elkészítése nem túl bonyolult és sokféleképpen lehet csinálni. Azt hiszem, én a legegyszerűbbet választottam, mint ahogy a csibekészítős videón (https://www.youtube.com/watch?v=pK_N6pm8c0A) és az alábbi képen az látszik is


 





 

 

Megjegyzések