Színek világa

 Színek.  


Állítólag azok néha a szavaknál is többet mondanak. Nem véletlen, hogy használják az orvoslásban, a pszichológiában, reklámokban, marketingben, és akkor a művészetetekről még nem is beszéltünk.

Szóval a színeknek kiemelkedő szerepük van az életünk szinte minden területén. Kutatások szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz. Például a depressziót és a szorongást legjobban a szürke fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga. Ha valaki nehezen tudja kifejezésre juttatni az érzelmeit, meg lehet próbálni színekkel kommunikálni azokat.

A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. A lakásunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A minket körülvevő színek le tudják csillapítani az elménket, vagy éppen felélénkítik azt. Hatnak a hangulatunkra, egészségünkre és a boldogságunkra is. Ezért bizonyos területek (divat, orvoslás, reklám) tudatosan használják, alkalmazzák a bennük rejlő lehetőségeket. Állítólag a vásárlók 85%-a dönt a termékek színe alapján, és minden második ember nem megy vissza még egyszer abba az üzletbe, ahol ízléstelen, rossz összhatású, szín-kavalkádot lát.

Bár a különböző kultúrákban más más jelentéssel bírhatnak a színek, a pszichológusok mégis meg tudtak állapítani néhány mindenütt érvényes igazságot ezekkel kapcsolatban.

A zöld a leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran háttérként a belsőépítészek. A zöld nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.

A piros tettre ösztönöz, növeli az önbizalmat, a szerelmet, és a szenvedélyt szimbolizálja.

A kék hideg színként ismert. Békét és nyugalmat áraszt, megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall.

A sárga optimizmust és boldogságot áraszt, ösztönzi a kommunikációt, és beindítja a kreativitást,

A lila a királyság színe. E szín hatalmat, jólétet, luxust sugároz, nőies és romantikus.

A rózsaszín vidám és izgalmas. Az élénk rózsaszín, csakúgy, mint a piros növelni tudja a vérnyomást, szívritmust, pulzust, viszont a halvány rózsaszín inkább nyugat.

A narancssárga melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall, körültekintésre figyelmeztet.

A barna a földdel való kapcsolat, ezért minden természetes és organikus dolognak a színe. Állítólag ő az anyaság, gondoskodás, termékenység stabilitás színe.

A fehér a tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt és esküsznek a menyasszonyok fehér ruhában.

A szürke klasszikus, kifinomult, előkelő szín, ugyanakkor a pesszimizmust, a melankóliát és az unalmat is reprezentálja.

A fekete a színek hiányát reprezentálja, az ősi űrt, az ürességet. Mivel erőteljes érzelmeket gerjeszt, túl sok belőle nyomasztó lehet. Többnyire a gyász színe. Azonban jó tudni, hogy a fekete ruha optikailag karcsúsít. 

forrás, nyomokban: https://pszichozona.hu/szinpszichologia/ 

Végül egy szép, színes kép 10 éves unokámtól: 


Megjegyzések