Iránytű

 Tájékozódás a szabadban. 


Túrázáskor, például erdőkben, hegyekben fontos tudni az ösvény pontos irányát, hogy ne tévedjünk el. Persze jelenleg sok segítség van: fákon jelzések, iránytű, GPS, telefonos alkalmazás, arról már nem is beszélve, hogy gyerekek egyedül ne járkáljanak az erdőben.  Régebben rosszabb volt a helyzet, ám ma is előfordulhat, hogy szükséges valamilyen gyors tájékozódás.

Hogyan készítsünk saját iránytűt extrém körülmények között?

Az első lehetőséghez valami fémeset kell találnia. Bármilyen fém hajcsat, huzal vagy tű megteszi, amit mágnesezéséhez elég a hajhoz dörzsölni. Ezután fel kell kötni, és statikus felületre (például faágra) kell felakasztani. A zsinór legalább 30-40 centiméter legyen, különben az eredmény pontatlan lesz. Az eszköz mágneses vége most pontosan észak felé mutat. Ebből kell meghatározni a többi irányt.

A második lehetőséghez kell egy tű és cérna. Ha van mágnesünk, az nagyon jó, ha nincs, marad a dörzsölgetés hajjal, vagy műanyaggal. Ezt cérnára kötjük, majd felakasztjuk. A tű, némi ingadozás után, be fog állni észak, dél irányba. 


A harmadik lehetőséghez egy tál vízre, mágnesre, tűre, parafa dugóra, késre van szükség. A parafa dugóból vágunk körülbelül 1 cm-es csíkot. A tűt vagy a fémdarabot tegyük mágnesessé, amit úgy érünk el, hogy körülbelül 15 másodpercig dörzsöljük a tűt a mágneshez egy irányba. Miután már mágnesessé tettük a tűt, a parafa dugó közepére helyezzük. Az edénybe vizet töltünk, és a közepébe helyezzük a dugót tűvel, lehetőleg úgy, hogy az edény egyik oldalát se érje el. Így a tű biztosan beáll É, D irányba. 


Legyünk elővigyázatosak az iránytű használatával, mert több dolog is befolyásolhatja a helyes működését. Nem fog megfelelő irányt mutatni az iránytű, a házilag és a vásárolt sem, nagy mennyiségű vas- vagy acéltárgyak közelében. A nagyfeszültségű vezetékek is befolyásolhatják a helyes iránymutatást. Nem javasolt használni zivatarban és villámlások közben sem.

Végül felvetődik a kérdés, miért működik az iránytű, és mi köze van a mágnesességnek.

A Föld mágneses mezője minden mágnesre hatással van és mindegyikre egyformán hat. A mágnesek két pólusa minden esetben az északi, illetve a déli irányba fordul. Mitől mágneses a Föld? Egészen pontosan nem tudjuk, de valószínűleg a Föld közepében található mag miatt, vagy a mélyben lévő, nagyon sűrűre összenyomott fémek hatására jött létre. Az iránytű tévedhetetlenül megmutatja, hogy létezik bolygónk mágneses mezője, még ha nem is látjuk. 


 

Megjegyzések