Csíplek matek

 Ruhacsipeszek a matekban


Ez a kis eszköz, a vizes ruhák rögzítésén túl, mi-mindenre jó még? Már csináltam belőle nyuszit, csibét, ültető kártya tartót, most pedig a matekot „csípem” meg vele. 

A most bemutatásra kerülő játék a négy alapművelet gyakorlására szolgál, amiről már most tudom, hogy sokféleképpen lehet majd bővíteni. 5-10 évesek használhatják otthon, vagy napköziben.

A játék lényege, hogy a megfelelő számra, a megfelelő csipeszt rakjuk, az úgynevezett „a számnak sok neve van” feladatban. Pl. a 4 neve lehet 2+2, vagy 6-2, vagy 2*2, vagy 10-6 stb. 40 db. számkártyát készítettem, de először csak 21-ig fogjuk használni. A kártyák sárgák (ezen vannak a páratlan számok) és fehérek (ezen vannak a páros számok). A számok alatt annyi pötty van, ahányat a kártya mutat.

A csipeszeket négy különböző színre festettem, a 4 alapműveletnek megfelelően. Mindkét oldalára írhatunk, így kevesebb csipesz is elég.

Hozzávalók: két különböző színű kartonpapír, ruhacsipeszek, tojásfesték, olló, vonalzó, filctoll.

Készítése: 10x10cm-es négyzeteket vágtam ki, felülre számot írtam, alá pöttyöket rajzoltam 10-es csoportosításban, 4 tálba 4 különböző színű tojásfestéket oldottam fel, beleraktam a csipeszeket kb. 10 percre, közben megkevergettem, hagytam megszáradni, száradás után műveleteket írtam rá. A sárgákra mindig összeadást, a pirosakra kivonást, a zöldekre szorzást, a kékekre osztást/ bennfoglalást írtam.


 Színkedvelő-csipesz

Ezzel a játékommal a két-három éves gyerkőcöket céloztam meg. A játék lényeg: színismeret és csoportosítás. No és egy kis finommotorika fejlesztés, hisz kis kezecskéknek a csipesz kinyitása és megfelelő helyre illesztése nem kis feladat.

A játék, rendkívül költségtakarékos és szerintem hasznos. Ráadásul, attól hogy kis színt ráfestünk a csipeszre, attól még rendesen, eredeti rendeltetésének megfelelően használhatjuk (persze csak akkor, ha nem fogó, kenődő festéket használunk).

Hozzávalók: 12 db fa ruhacsipesz, egy excel-ben szerkesztett, szavakat és színeket tartalmazó A4-es lap, A4 kartonlap, ragasztó.

Készítése: Egy-egy csipeszre, egy-egy színt festünk, megszerkesztjük a mellékelt lapot, ráragasztjuk egy kartonlapra.

A gyermek feladata, hogy a megfelelő színű csipeszt, az ugyanolyan színű lapra rácsippentse. Ha nehezíteni akarjuk, és van csipesz bőven, festhetünk közé olyat is, ami a lapon nem szerepel.

 

Megjegyzések