Egy kis Mikulás történelem

 Az igazi Mikulás. 


 A legrégebbi, aki nem csak legenda, de valóban létező személy is volt, az maga Szent Miklós volt, a 3-4. századból. A keresztény kultúrában az ő alakja testesíti meg azt, akit ma Mikulásként ismerünk és emlegetünk. Ő volt a legelső Mikulás, tehát gyakorlatilag ő az igazi. Szent Miklós életében segítette a jólelkű szegényeket. Az éj leple alatt aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol jólelkű, ám de szegény családok, gyerekek éltek.

Halála után a gyerekek, házasulni vágyó nők, hajósok, kereskedők, zarándokok védőszentjévé vált. Halála napja (december 6.) ünnepnap lett.

Sok vizuális elem, amit ma a Mikulással azonosítunk a 19. századi New Yorkból ered. Egy 1821-es gyermekkönyvben Santa Claust egy idős emberként írták le, aki egy rénszarvasok által húzott szánon közlekedik.

1863-ban egy amerikai karikaturista-grafikus, Thomas Nast, egy magazin felkérésére megalkotott egy Mikulás-illusztrációt. Gyakorlatilag ez tekinthető a mai Mikulás-ábrázolások alapjának.

Szent Miklós évszázadokkal korábban elhunyt, és bár legendája, legendás alakja a mai napig él, mégsem kézzel fogható. A mai korban egyetlen Mikulás van, akit “az igazi” jelzővel illethetünk, aki él és virul. Ő pedig Joulupukki, a lappföldi Mikulás.

De hogy kerül a Mikulás Lappföldre?

Mivel a leírások, rajzok alapján a Mikulás hideg helyen él, ahol van hó, ahol látszik a sarki fény és ahol élnek rénszarvasok, így lakhelyét illetően csak néhány eshetőség jöhetett szóba.

A legenda szerint a Mikulás az Északi-sarkon él, a “Mikulás-birodalom” központja Lappföldön, méghozzá Rovaniemiben van.

forrás: https://mikulas.info/ki-az-igazi-mikulas/ , kis változtatásokkal.

Megjegyzések