Trükkös matek

 Játékos segítség.


Már ha valakinek a szorzásnál kell! A kéz, mindig kéznél van, még matekórán is. Néha a szorzásnál nem árt egy kis mankó, különösen a nagyobb számoknál, és kisebb tanulóknál. Ehhez adok egy ötletet, ami sajnos nem az én fejemből pattant ki. A másik ötlet, a 11-el való szorzásra vonatkozik. 

Szorzás két kézzel: Magunk felé tartjuk a tenyerünket és hattól tízig a kisujjtól számítva filctollal, vagy csak gondolatban beszámozzuk. Így pl. ha a két középső ujjunkat rakjuk össze, akkor a két nyolcas találkozik. Erről leolvasható a 8x8. Az összeérintett ujjunk felett egyik kézen és a másik kézen is 2-2 ujj (a hüvelyk és a mutató) látható, így kiszámolom a 2x2, ami 4. Az összeérintett és az alatta levő ujjakat tízesével megszámoljuk, az 60, ez együtt 64. Vagyis a 8x8= 64. Egy másik példa: ha a gyűrűsujjunkat rakjuk össze a mutatóujjunkkal, akkor a hét és a kilences találkozik. Erről leolvasható a 7x9. Az összeérintett ujjunk felett egyik kézen három, a másik kézen egy ujj látható, így kiszámolom a 3x1, ami 3. Az összeérintett és az alatta levő ujjakat tízesével megszámoljuk, az 60, ez együtt 63. Vagyis a 7x9= 63.


Tizeneggyel szorzás: 34x11= 374. Az biztos, hogy háromjegyű szám lesz. Az első helyre beírom a 3-at, a másodikat üresen hagyom, a harmadik helyre beírom a 4-et. Középre a kettő összege kerül (3+4=7), vagyis 3….4, majd 374. Ha a két szám összege nagyobb tíznél, akkor van benn egy százas, amit természetesen a százasokhoz kell írni. Pl 38x11. 3+8=11, ez egy százas és egy tízes, vagyis az eredmény 418. 




 

 

Megjegyzések