Összeadás, kivonás, vagyon, adósság

Lépegető.


Játék negatív és pozitív számok gyakorlásához. Már egy 5-6 évesnél felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha van 5 forintom, de 6 forintos csokit akarok venni.  Egy másik gyakorlati példa: Itt bent 22 C fok van, ott kint pedig 0, vagy -2. Mi az a -2? Ennek a bemutatására készítettem egy egyszerű játékot, melyet még egy másodikos is használhat. A pozitív és negatív számok számegyenesen való bemutatása nem új dolog. Én csak képszerűségében, játékosságában újítottam egy kicsit. A gyerekek mindig szívesebben nyúlnak olyan dologhoz, ami színes, látványos, mozgatható.

A játék lényege: a pozitív és a negatív számok játékos gyakorlása. Egy kis emberke lépeget, pontosabban csúszik jobbra vagy balra, attól függően, hogy elveszünk, vagy hozzáadunk. Ha pl. 7-ből elveszek kettőt, akkor kettőt balra lép az emberkénk. Ha a 2-ből elveszünk hetet, akkor az emberke hetet lép balra, de ekkor már átmentünk a mínusz tartományba öttel, azaz -5 az eredmény. Ezek persze az egyszerűbb esetek. Mert lehetne olyan feladat is, hogy a -2-ből veszek el -2-t, azaz:-2 – (-2), de ez egy következő lépés, és arra másik játék lesz.

Hozzávalók: vastag kartonlap, kinyomtatott számegyenes, dekorgumi, gyöngyfűzéshez használt drót, 1 db gomb, olló, filctoll, vonalzó. 


Készítése: Számítógép segítségével készítünk egy számegyenest, kivágjuk, kartonlapra ragasztjuk. Dekorgumiból kivágunk egy emberkét, az egyik kezére egy +, másik kezére egy – erősítünk, a fejére dekorgumiból kivágott hajat ragasztunk, megrajzoljuk az arcát, a pocakjára kis lyukat szúrunk, ebbe rakjuk a hátsó oldalon lyukas gombot, a gomblyukon átvezetjük a drótot, ráerősítjük a kartonlapra. 


Ha már a játék (szóbeli számítás) jól megy, adhatunk egy rakás előre megírt feladatot, amit a gyermek kilépegetés után egyedül kitölt. 

Megjegyzések