Nyomtatott és írott betűk

Betű-kör.  


Ezt a játékot kb. hét éve készítettem, amikor a legnagyobb unokám még csak 6 éves volt. Azóta használta a második unokám is, és most továbbadjuk a harmadiknak, hisz most ő az elsős.  A játék lényege, hogy köröket úgy kell forgatni, hogy az azonosak kerüljenek egymás mellé, illetve a sárga kis kalitkába. Nem csak a gyakorlás miatt jó, hanem, hogy észre veheti az egymás melletti betűk hasonlóságát illetve különbözőségét. Erre a felnőtt fel is hívhatja a figyelmet. Pl. a „C” kicsi, nagy, írott, nyomtatott, szinte teljesen egyforma, ugyanakkor pl. a „K”, vagy „R” meglehetősen eltérő.

A készítés módszere – hogy koncentrikus körlapokat összekapcsolok egy miltonkapoccsal, és így külön-külön forgatható – nem új. Több játékomnál használtam már (pl. Összeolvasó, Szótagvágó, Évszakok, Kerekecske szorzócska, stb.), mert sok lehetőség rejlik benne. Könnyen gyorsan készíthető és nincs nagy anyagszükséglete.

Hozzávalók: kartonpapír, miltonkapocs, olló, ragasztó, ceruza, körző, vonalzó. 


Készítése: kartonpapírra rajzolunk egy 6, 9, 12 és egy 15 cm sugarú kört, kivágjuk a szükséges betűket, a kartonlapok szélére ragasztjuk, középen miltonkapoccsal összefogjuk, használat előtt kicsit a forgatást „bejáratjuk”.

Ha valakinek nincs kivágható betűje, egyszerűen csak filctollal ráírja a kör szélére.

Megjegyzések