Mértékegységek táblázattal

 Át és beváltások.  





A hosszúság mértékegységei közt szerepel a hm = hektóméter és a dam= dekaméter is, csak a hétköznapi életben nem használják. 

Mint ahogy az űrmérték mértékegységei közt is szerepel a dal= dekaliter és a kl= kilóliter. 


Hogyan tudom az átváltás, beváltásokat gyorsan megcsinálni, esetleg összeadni? A táblázat és videó segít. Íme, egy két példa a netről is.

https://www.facebook.com/koloknet.hu

https://www.youtube.com/watch?v=Xu0lcWEO9nI

https://www.youtube.com/watch?v=t81D_3QEl2k

https://www.youtube.com/watch?v=FoFBUYWehPk

2 km az hány m?

Beírom az első oszlopba, a km oszlopába a 2-t, majd egy nullát a negyedik, a méter oszlopába, végül nullákat a kettő közé.  Így megkaptam a választ: 2 km= 2000 m.

5 m az hány cm?

Beírom a negyedik oszlopba, a m oszlopába a 5-öt, majd egy nullát a hatodik, a cm oszlopába, végül nullákat a kettő közé.  Így megkaptam a választ: 5 m= 500 cm.

3m az hány mm?

Beírom a negyedik oszlopba, a m oszlopába a 3-t, majd egy nullát a hetedik, a milliméter oszlopába, végül nullákat a kettő közé. Így megkaptam a választ: 3 m= 3000 mm.

6 mm az hány m?

Beírom a hetedik oszlopba, a mm oszlopába a 6-t, majd egy nullát a negyedik, a méter oszlopába, és egy tizedesvesszőt rakok utána, végül nullákat a kettő közé.  Így megkaptam a választ: 6 mm= 0,006 m.

8 dm az hány km?

Beírom az ötödik oszlopba, a dm oszlopába a 8-t, majd egy nullát az első, a km oszlopába, és egy tizedesvesszőt rakok utána, végül nullákat a kettő közé. Így megkaptam a választ: 8 dm= 0,0008 km.

Persze táblázat nélkül is, fejben is számolhatunk, mindig 10-zel, 10-zel, 10-zel szorozva, vagy osztva, ha fejünkben van a váltószám. Végül is 10-zel, 100-zal, 1000-rel szorozni, osztani nem túl nehéz.

 





Megjegyzések