Madáretető akármiből

 Jönnek a kis cinkék! 


Télen madárkákat etetni jó. Nem csak nekik, nekünk is, hisz gyönyörködhetünk bennük és tavasszal, amikor összeszedik a kártevőket a gyümölcsfákról, meghálálják. Szóval, készítsünk és rakjunk ki minél több etetőt! Ráadásul a gyerekeknek is jó szórakozás és tanulás.

Madáretetőt sok mindenből lehet csinálni, pl:

Öblítős flakonból. Az oldalára lehajtható ajtót vágunk. Én még a széleket szigetelőszalaggal körbe is ragasztottam, ne hogy a kis cinkéim elvágják véletlenül a lábukat. A kupakjánál fogva felakasztható. 

Pet palackból. A képen látható módon, de leget egyszerűbben is. Én a tetejére a sást csak azért tettem, hogy jobban passzoljon a környezethez.


 

Dísztökből. A készítése egyszerű. Ha egy felnőtt elvégzi a feldarabolást, már a gyermek is könnyedén megcsinálja. Kanállal ki kell belezni és lehetőleg a magokat megmenteni, hisz jövőre is szükség lesz a termésre. Gondoskodni kell a felakaszthatóságáról. Ha levágjuk a felső egyharmadát és nincs teteje, akkor három vagy négy lyukat fúrunk az alsó megmaradt rész felső részébe, zsineget vagy rafiát fűzünk bele és felül összekötjük. Ha odút készítünk a tökbe, akkora tökszáránál fogva felakasztható. 


Tejes, vagy üdítős dobozból. Lehet egyből, hogy csak lehajtható ajtót vágunk rá, és felfüggesztjük.

                        

Kettőből jobb, de ez is tíz perc alatt elkészíthető.  Az egyik doboznak az elejét bevágjuk, lehajtjuk, a másik doboznak levágjuk a tetejét, az oldalát srégen úgy vágjuk, hogy a talpa megmaradjon, a kettőt egymásba csúztatjuk, összeragasztjuk. Felül zsineget erősítünk hozzá, hogy felköthető legyen. Ha valaki szebbre szeretné, akár ki is festheti (bár nem tudom, az eső nem viszi e le a színt). 




Bádog konzerves dobozból. Mindkét végét úgy nyitjuk ki, hogy az alja, illetve a vége félig megmaradjon. Így nem esik ki az eleség. A nyitott végein áthúzott madzaggal felfüggeszthető. 


Ügyes apukák és nagypapák akár falapból, fatörzsből szögeléssel!

Megjegyzések