Tojás L’amour

 Mágneses játékok.


A mágnesesség, illetve a mágnessel való játék, két unokámat is érinti. Természetesen más szinten tanulják a hetedik és más szinten a harmadik osztályosok, de még óvodások is szórakozhatnak vele. Harmadik osztályban inkább csak játszani és megfigyelni kell.  Szerencsére van egy jó pár, (dekor boltban vett) mágnesem, és hát nekünk több időnk van szórakozni, mint az iskola 45 percében a tanulóknak, illetve a tanároknak. A legegyszerűbb, de hasznos játék, hogy mindenhez hozzárakjuk a mágnest, és megállapítjuk, hogy vonzotta, vagy nem. Egy lakásban szinte minden van: fa, műanyag, vas, acél, ezüst, arany, víz, gyümölcs. A gyümölcsöt nem véletlen írom, hisz a mágnes a vizet taszítja, így a nagyon lédús terméseket is. Ám mi hiába próbálkoztunk szőlőszemmel és paradicsommal, nem történt semmi. Ez persze csak azért volt, mert nem volt erős mágnesünk. Bizonyságul, hogy a dolog működik, raktam fel kész videót.

https://www.youtube.com/watch?v=9OqY9F84yWQ

https://www.youtube.com/watch?v=_RBTNGYZ4VE

https://www.youtube.com/watch?v=VctbrwK6Znk

https://www.youtube.com/watch?v=HaW-a13KtLc

Komoly tanulság még, hogy nem minden fémet, csak a vasat és az acélt vonzza a mágnes, valamint a mágnest. Pontosabban a mágnes ellentétes pólusát. 


Lebegő mágnest sem tudtunk csinálni megfelelő eszköz híján, de erről is van videó. Viszont, volt egy csomó vasforgácsunk, ezzel szórakozunk. A mágnes segítségével a forgács tudott versenyt futni, láncot alkotni és süni lenni. A kezünk persze jó fekete lett tőle, de számít az? 


Mivel ebédhez tojást használtam, megőriztem 2 db fél üres tojáshéját. Az egyik fiú, a másik leányarcot kapott. Mindegyik alá tettünk egy-egy kis mágnest. Alulról egy másik mágnessel el kezdtünk közelíteni, húzni az egyiktől a másik felé. Amikor már közel voltak egymáshoz, hopp, összecuppantak, a gyerekek nagy örömére.  

Sok mindent ki lehet még találni, pl. hal pecázás, vagy a hal úgy úszkál a vízben, ahogy én akarom, vagy autóversenyt, mint ahogy azt valamikor nagyon régen, meg is csináltuk. 






Megjegyzések