Matek-versek 1.

 Mérések, mértékegységek


Mit lehet mérni? Az első „adagban” a hossz, az űr és a súlymértékről szóló költeményeimet mutatom be. Tisztában vagyok vele, hogy ezekkel nem kerülök be a világirodalom legjobbjai, de még az átlagába se. Nem is azért íródtak. Viszont tudom, hogy a mérések, mértékegységek, át és beváltások a legtöbb gyermeknek nem kis gondot okoznak. Ennek a megtanulása csak jókedvvel és rengeteg gyakorlással megy. 

Persze nem a szajkózásra gondolok, hanem a méricskélésre. A legjobb iskola és a legjobb tanító sem tud minden tanulóval annyit méretni, hogy az elég legyen mindenkinek. Nos, én nagymamaként már megtehetem, hogy amikor kedvünk szottyan, méricskélünk egy adagot.  

Tömeg (súly) mérése: Abból indulok ki, hogy mindenkinek van otthon kis mérlege. Ha igen, legjobb tevékenység a sütés-főzés, illetve a szakácskönyvek használata. Mellesleg, ez utóbbi, az értő olvasás gyakorlására is jó. Tapasztalatból tudom, hogy a konyha kicsit megszenvedi a gyakorlást, de sebaj. Még így is megéri.

Űrmérték: Egy két eszköz kell hozzá: kávés, teás és evőkanál, cseppentő, kis és nagy pohár, sütés-főzéshez használt mérőedény. Esetleg orvosi fecskendő (tű nélkül!!!!).

A sütés-főzés itt is jó lehetőség. A másik, az italok keverése. A Harry Potteres játékom egyik feladata a bájital keverése. (Persze nem kell ehhez Harry Potter, anélkül is kitalálhatunk különböző varázsitalokat.) Ilyen bájital receptek készültek: Láthatatlanná tévő bájitalt, Óriássá növelő szer, Mindent szépnek látok ital, és a Töpörítő bájital. 

Hosszmérés: Akármit a környezetünkben megbecslünk, majd megmérjük. Az már önmagába motiváló, hogyha a becslés nagyon közel van a méréshez. Ehhez tudnia kell, hagy az 1 arasz az kb 1 dm, vagy az egy nagy lépés, illetve a kitárt karunk az kb 1 m. 


 

Megjegyzések