Játékos matek (nem csak) alsósoknak

 Matek-társasjáték 


Olyan játék, ami jó az elsősöknek is, a másodikosoknak is, meg a negyedikeseknek is, csak a szabályokon kell kicsit változtatni. A közös bennük, hogy a felszerelés majdnem ugyan az, és hogy a négy alapműveletet gyakoroltatja. Hogy hogyan? 

Mindegyik esetben van egy doboz, mely egyrészt tartalmazza a számkártyákat és a dobókockákat, másrészt kinyitva adja a játék felületét. 


Elsősöknek: Mindenki kap 12-12 kártyát, amin 1-12-ig vannak a számok. A játékosok felváltva dobnak a két kockával.

  1. lehetőség: Kirakják azt a számkártyát, számot, amit a két kocka számai lehetővé tesznek. Pl. Ha kettő és hat, akkor kidobhatja a 2-es, a 6-os, a 8-as (mert 2+6=8) és a 4-es (mert 6-2=4) számkártyáját.
  2. lehetőség: mindig a lehetőségeiből csak egy lehetőséggel él, egyet dob ki, pl. vagy a kettest, vagy a hatost, vagy a négyest, vagy a nyolcast. Ez hosszabb ideig tart. A végére lesz izgalmas, mert hiába dob két kockával, nem biztos, hogy olyat dog, amilyen kártyája még van.

Az győz, akinek előbb elfogy az össze számkártyája.

Második, harmadik osztályosoknak majdnem ugyan ez, csak bejön a szorzás osztás lehetősége is. Ugyanazok a számoknál maradva, lehet még a 12 (mert 2x6=12) és a 3 (mert 6/2=) számkártya.

És most nem 1-12 ig vannak csak a számok, hanem 1-12-őn túl, a 15, 16, 18, 20, 24, 25, 36 is. 

(Az óvodás, elsős és harmadikos alkotók) 

Negyedikeseknek: 1-50-ig vannak a számok, számkártyák, játékosonként, három kockával játszanak, és minden műveletet lehet használni.

  1. lehetőség: Az győz, aki legelőször kitud maga elé rakni 20 kártyát
  2. lehetőség: Az győz, akinek legelőször elfogy az 50 kártyája.

Ez már a felnőtteket is próbára teszi.

Az összesre igaz, hogyha a játékos 1 hatost dob, akkor 1, ha 2 hatost dob egyszerre, akkor kettő bármely választott számot vehet, rakhat, rabolhat. 





 

Megjegyzések