Matek-ugrabugra



Játék az udvaron. 

A cím a tartalomra és a hangulatra akar egyszerre utalni. Matek, mert a számok oszthatóságát és páros, páratlan számok ismeretét kell tudni, ugrabugra, mert hol egy lábon, hol két lábon, hol terpeszben stb. kell ténylegesen ugrabugrálni.
A játék rendkívül egyszerű, és amíg az eső el nem mossa, többször használatos. Nehézségi szint szerint, több fokozatos. Egészen pontosan, mint rendesen, 8 osztályt kell elvégezni.
A rajzon látható módon, krétával felrajzoljuk a csiga alakú mezőt, amit 0-36-ig beszámozunk. 
A közepe a szerencse kör, ahol apró jutalmak, pontosabban zsákbamacska van. (Erre később még visszatérek). 

Egy-egy rész akkora legyen, hogy két lábon állva beleférjen még a mi lábunk is, hisz, nekünk is játszani kell.
1.Fokozat
Úgy kell végig ugrálni, hogy a páros számokra két lábbal, a páratlan számokra egy lábbal. Az osztály sikeres elvégzése esetén, kivehet egy zacskót.
2.Fokozat
Csak a páratlan számokra, vagyis végig egy lábbal. Az osztály sikeres elvégzése esetén, kivehet egy zacskót.
3.Fokozat
Csak a páros számokra, vagyis végig két lábbal. Az osztály sikeres elvégzése esetén, kivehet egy zacskót.
4.Fokozat
Most a hárommal oszthatókra szabad csak lépni, de tovább is él a szabály, hogy páratlanra egy lábbal párosra két lábbal szabad csak ugrani. Ha közben 5-tel osztható számra (15,30) lépett, kivehet a szerencse körből egy zacskót.
5.Fokozat
Most négykézláb kell haladni, úgy, hogy a két kéz mindig a páros, a két láb pedig mindig a páratlan számokon van. Tulajdonképpen inkább nyuszi-ugrásnak nevezhető, nem négykézlábnak.  Az osztály sikeres elvégzése esetén, kivehet egy zacskót.
6.Fokozat
Most terpeszben a 4 többszöröseit kell célba venni. Vagyis egyik láb a négyesen, másik láb a nyolcason, aztán egyik láb a nyolcason, másik lába tizenkettesen, és így tovább. Ha egy tízzel osztható számon áll, kivehet egy zacskót.
7.Fokozat
Most az 5 többszöröseit kell célba venni, illetve beleugrani. Először az ötre kell ugrani, aztán a tízre, majd  a tizenötre, és így tovább. Ha egy tízzel osztható számon áll, kivehet egy zacskót.
8.Fokozat
A végzős osztály sem túl nehéz. Páros lábbal kell előre szökdelni, de a 7 többszöröseinél le kell guggolni. Az osztály sikeres elvégzése esetén, kivehet egy zacskót.

Ha vaki eltéveszti, nincs zsákbamacska-jutalom. A játékosok felváltva követik egymást.

Zsábamacska
A csigabiga mellé, minden játékos megrajzolja a saját házikóját, amibe gyűjti majd a jutalmakat.
Kis papírzacskókba apróságokat rejtettem, ami a kör közepén van. Ez a jutalom. Vagy osztály elvégzése, vagy a 10 többszöröseinél vehető egy-egy el. Ha valaki már szerzett egyet, azt a saját helyére teszi, és ki kell bontani, így mindenki látni fogja. Ha valaki jogosult egy zsákbamacska megszerzésére, eldöntheti, hogy középről vesz (amiről nem tudja, hogy micsoda) vagy rabol valamelyik társától (amit lát és ismert). Akitől elrabolták, az visszarabolhatja, ha rá kerül a sor.


Megjegyzések