Közeledünk az utolsó matekórához


Bizonyítványosztás

Igen, az online matek, a Modern Nagyi Homo Scool készül a tanév végére, illetve a bizonyítványosztásra. Ha rendes iskola lennénk, most kerülne fel a táblára az „Ó”. Jönnének az utolsó, javítások, az utolsó értekezletek, aztán a hivatalos dokumentumok kitöltése.
A bizonyítványosztást mi sem hagyhatjuk ki, ehhez pedig bizonyítványokat kell készíteni, valamennyi Modern Nagyi Homo Scool matekjára járó tanulónknak: Brimi-Bruminak, Mókuskának, Mesemondó Cicusnak, Egérkének, Petinek, Panninak, stb.stb. és persze Lillácskának.

Ám hogy a matekhoz hűek maradjunk, a bizonyítvány kitöltése egy-egy matekfeladat.
Öt kitöltendő sor van: szorzás, osztás/ bennfoglalás, összeadás/ kivonás, halmazok és a geometria. Mindegyikből lehet 1-5-ig érdemjegyeket szerezni, így a maximum 25 pont jöhet össze.
Íme, a feladatok, amit a második osztályos tanuló old meg, és az alapján tölti ki a bizonyítványt.
Brimi-Brumi jegyeit a következő feladat szerint kell kialakítani:
Ha a hetet megszorzom néggyel és elveszek négyet (7x 4- 4), akkor ugyanannyi lesz, mintha a kilencet megszoroznám hattal és elveszek harmincat (9 x 6 – 30). Mennyi ez?   24. Vagyis, az öt helyre a 24-et kell szétosztani, ez azt jelenti, hogy valamelyik terület csak négyes lett, a többi ötös, mert 5+5+5+5+4=24.
Peti és Panni sokat hiányzott, egyforma eredménnyel végeztek:
(100-52-40) x 3-1=   Mennyi ez? Ezt kell öt-öt helyre szétosztani.
Mókuska az egyik legjobb tanuló.
Mókuska kiment mogyorót gyűjteni. Egyik nap délelőtt gyűjtött ötöt, délután megint ötöt. Másnap háromszor ment ki, és mindegyik alkalommal szedett ötöt. Hány mogyorót gyűjtött? Ezt kell öt helyre szétosztani.
Egérke volt a leglustább, és sokszor puskázott.
Egérke a kamrából ellopott 33 kockasajtot. Egyet odaadott a barátjának, a maradék felét megette. Mennyi maradt? Ezt kell öt helyre szétosztani.
Mesemondó Cicus nem csak a magyart, a matekot is nagyon szereti. Ő versben kapta a feladatot.
Fogtam egeret ötöt,
Tíz elbújt az ajtó mögött.
Három az ágy alól kukucskált,
Hét pedig a szőnyeg alatt motoszkált.
Számold össze az egeret ügyesen,
Aztán töltsd ki a bizit, de helyesen!
Hasonlóan az összes többi állatkánál is, ki lehet találni feladatokat. A lényeg csak annyi, hogy a jegyek összegét kell eredményül megkapni … és lehetőleg senki se bukjon meg. Tehát az eredmények valahol a 10-12 és 25 között legyenek.


A gyermek a bizonyítvány kitöltésével elszórakozhat akármeddig, alá is írhatja, még pecsétet is rakhat rá.  Pecsétet úgy a legkönnyebb csinálni, hogy kupakra ráragaszt valami figurát dekorgumiból, vagy csak egyszerűen krumpli nyomdát farag.





Megjegyzések